grazia

Lifestyle

14. Weekend oživeo Rovinj i nadmašio očekivanja

Najveća regionalna konferencija, Weekend Media Festival, ove je godine ponovno oživela prostore stare Tvornice duhana u Rovinju i pod sloganom "Živeo život" slavila život i zajedništvo. Reč je o regionalnom događaju koji na jednom mestu okuplja brojne stručnjake iz sveta medija i komunikacija te donosi najnovije trendove, znanja i uspešne prakse iz industrije.

"Festival je ove godine nadmašio sva očekivanja! Koja je naša tajna? Tajna je u odličnom programu, zanimljivim predavačima i neformalnom druženju u ugodnom ambijentu. Svi se kod nas osjećaju dobro i nadahnuto, a naravno, dogovore se i neki poslovi. To je idealna kombinacija - spoj rujanskog produženog vikenda i inspirativna druženja s kolegama iz cijele regije", izjavio je Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala, nakon zatvaranja još jednog najboljeg Weekenda u godini, koji je ponovno obeležio celi niz inspirativnih predavanja i govornika.

Koliko smo zavisni od pametnih telefona? 

Izvrstan odgovor na ovo pitanje dao je međunarodno priznati nemački psiholog prof. Manfred Spitzer koji je na ovogodišnjem Weekendu održao predavanje "Epidemija pametnih telefona: Pretnja zdravlju, obrazovanju i društvu". Istaknuo je da ponekad nismo svesni negativnog uticaja koji pametni telefoni mogu imati na naš život i zdravlje te je objasnio kako preterano korišćenje pametnih telefona može otežati naše razmišljanje i narušiti kreativnost, dok zbog određenih sadržaja koje pregledavamo može izazvati osećaje depresije, frustracije i ljutnje. 

Važnost brendiranja država 

Učesnici ovogodišnjeg Weekenda imali su priliku uživati u predavanju prof.dr.sc. Božo Skoko, vodećeg hrvatskog stručnjaka za nacionalno brendiranje te člana uprave Millenium promocije - vodeće agencije za tržišno komuniciranje u Hrvatskoj. Na predavanju pod nazivom "Države kao komunikatori: od danskog hyggea do korejskog BTS-a" podelio je svoja brojna znanja i iskustva, dok nas je uoči izlaska svoje nove knjige: "Strateško komuniciranje država", inspirirao s pričom o tome kako je Južna Koreja postala in, a SAD out.

Cyber rat između istine i laži 

Vakcina kao prikriveni čip za 5G mrežu, zemlja koja je ravna ploča ili ptice "dronovi", samo su neke od brojnih teorija o kojima se raspravljalo u razgovoru One-on-One pod nazivom "Teorije zavjere 21. stoljeća: cyber rat između istine i laži". Ulogu moderatora preuzeo je Neven Kepeski, direktor Media Bar-a, dok je zvezda panela bio Velimir Grgić novinar, scenarista, redatelj, producent te autor istoimene knjige "Teorije zavjere 21. stoljeća" koji nas je naučio kako nijednu informaciju, dok čitamo vesti ili pregledavamo sadržaj na društvenim mrežama, ne smemo uzimati "zdravo za gotovo".

Aktivirajmo promene!

Panel "Aktivirajmo promjene!" okupio je aktiviste iz regije – Jelena Veljača iz udruženja "Spasi me", Sandra Benčić, predsednica kluba Zeleno - lijevi blok u Hrvatskom saboru, Vesna Blašković iz udruženja "SOS Zagreb" te Asja Krsmanović, jedna od osnivačica Facebook stranice "Nisam tražila", uz moderatora Nevenu Rendeli, direktorku Prime time komunikacija, koja se idealno uklopila u ovaj krug moćnih žena. Inspirativnim pričama dočarale su značajnost društvenih promena uz zaključak da su najveći neprijatelj aktivizmu dezinformacije, nedostatak odgovornosti i partikularni interesi određene grupe o slobodi govora. 

Eventi budućnosti 

O budućnosti evenata raspravljalo se na panelu "Eventi budućnosti – je li druženju uživo došao kraj?" na kojem su učestvovali Berislav Marszalek, direktor i osnivač najuspešnije regionalne event platforme Entrio.hr, te Boris Kovaček, izvršni direktor i producent Weekend Media Festivala. Uz izazovno iskustvo organizacije ovogodišnjeg Weekenda, publici su približili virtualne i hibridne evente kao idealna rešenja na pandemiju koja je u jednom trenutku u potpunosti zabranila održavanje festivala i događaja uživo. 

Home office revolucija

"Što te ne ubije to te ojača – poslovanje u izazovnim vremenima" naziv je panela u kojem su Hrvoje Josip Balen, član uprave Algebre, Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i Tomislav Rosandić, direktor Dalekovoda, istaknuli da je takozvani "home office" obrazac poslovanja, koji je i prije bio prisutan, sada označio revoluciju u profesionalnom uzdizanju. Produktivnost i zadržavanje talenata bili su glavni zadatak poslovnih lidera, a sada ih očekuju izazovi prilagodbe novim poslovnim modelima.

Moramo ulagati u mlade!   

Na One-on-One panelu "Narod koji ima takvu omladinu…!" pitanja na temu uticaja politike na perspektivnu mladež postavljao je Damir Jugo, dekan Edward Bernays University Collegea, a na njih je odgovarao Boris Jokić, direktor Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Analizirali su i rezultate istraživanja, prema kojima gotovo 50 posto mladih ima jasan plan i želju napustiti državu te da treba više pažnje posvetiti ovoj osetljivoj grupi ljudi koja će tek stasati u zagovornike i realizatore pozitivnih promena u našem okruženju.

Verujemo da su svi učesnici ovogodišnjeg Weekenda sklopili nova prijateljstva, prikupili nova znanja te ono najvažnije, stvorili uspomene koje će s veseljem pamtiti do novog, 15. izdanja Weekenda.

PROMO

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Ovog decembra novogodišnja čarolija u Stadionu

Novogodišnja čarolija počinje 3. decembra i nastavlja se svake subote i nedelje tokom poslednjeg meseca u godini.

Lifestyle

Priča o satu sa Titanika koji je prodat na aukciji za 116.000 dolara

Pozlaćeni džepni sat pronađen na telu poginulog poštanskog službenika u potonuću Titanika prodat je na aukciji

Lifestyle

Zasađeno 2500 sadnica u Gradskoj opštini Surčin

Zajedničkom akcijom organizacije „Čuvamo naše“, kompanije AstraZeneca, Gradske opštine Surčin i Šumarskog fakulteta u Beogradu, juče je u naselju Petrovčić na površini od jednog he...

Lifestyle

Kako je raditi za Anđelinu Džoli?

10 stvari koje smo saznali od kako su dadilje i osoblje njene vile progovorili

Lifestyle

Nedeljni astro od 28. novembra do 5. decembra

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, pročitajte u nastavku...

Lifestyle

Kolika je moć koju imamo nad ljudima koji nas vole?

Teško je ostati netaknut kada vam neko blizak učini nešto loše. Ako shvatimo šta mi radimo drugima, shvatićemo i šta drugi čine nama

Lifestyle

Evrovizija menja pravila: Ovo su novine

Gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju na Evrosongu moći će 2023, prvi put u istoriji takmičenja, da glasaju za svoje favorite

Lifestyle

Red Communication: Agencija sa svrhom

Dobitnik najviše priznanja na Festivalu društveno odgovorne komunikacije

Lifestyle

Nedeljni astro: Od 21. do 27. novembra

Šta su zvezde pripremile za nedelju pred nama.

Lifestyle

Crni petak nikad nije bio šareniji!

Do čak 50% popusta na vaše omiljene Foreo proizvode