5 znakova da nam organizam traži pomoć

Sve je više ljudi koji brinu o svom psihofizičkom zdravlju, a možda ste i vi jedna od njih, što je svakako za pohvalu. Ali verovatno vam se desilo da, uprkos naporima (uživanju) da živite zdravo, vodite računa o izboru hrane koju konzumirate, redovno se rekreirate, boravite u prirodi, osećate da nije baš sve potaman, o čemu vaše telo šalje upozorenje. Ukoliko prepoznate neki od znakova koje vam navodio, vreme je da nešto preduzmete.

1. ZABORAVNOST

Ukoliko vam se često dešava da ne možete da se setite gde ste ostavili novčanik, ključeve ili neki drugi važan predmet, ili pak kada izađete iz kuće vraćate se jer niste sigurni da ste isključili šporet, to je siguran pokazatelj da niste u mentalnom balansu, pogotovo ukoliko se to učestalo dešava. Uzrok mentalne magle, kako se još naziva ovo stanje, može imati veze sa nepravilnim radom štitne žlezde, hormonalnim disbalansom ili problemima sa probavom. Poznato je da su zdrava creva važna za kognitivne funkcije, a kako bi uspostavili ravnotežu mikroba, povedite računa o ishrani (kozumirajte više probiotičke hrane).

2. PERMANENTNI OSEĆAJ UZNEMIRENOSTI

Poznato je da konstantni stres veoma loše utiče na zdravlje, jer podiže nivo kortizola, a neuravnoteženost ovog hormona može dovesti do toga da se osećamo teskobno i depresivno. Osim toga, povećane jedinice kortizola loše deluju na kognitivne sposobnosti, a i dovode do viška kilograma, što opet sa sobom donosi manjak energije, samopouzdanja…

3. STALNO STE POSPANI

Kvalitetan san je ključna komponentna za dobro zdravlje. Osam sati je optimalno da se organizam regeneriše. Ukoliko imate problem sa nesanicom, morate otkriti uzrok tog problema, jer malo sna loše utiče na celo telo i onemogućava normalno funkcionisanje. Potrudite se da uvek ustajete i ležete u isto vreme, kako bi uspostavili ritam. A barem dva sata pre spavanja nemojte ništa jesti, niti odlaziti u krevet sa mobilnim telefonom, jer dokazano je da loše utiče na san. Osim toga, zaboravite na popodnevnu dremku, ma koliko osećali umor, kako ne biste poremetili noćni režim spavanja.

4. GRČEVI U NOGAMA, TRNCI U RUKAMA

Ukoliko vam se dešava da osetite trzanje, peckanje, trnjenje ili grčeve u nogama, obratite pažnju koliko se to često dešava. Ukoliko se učestalo ponavlja, to može biti signal nedostatka magnezijum, a nedostatak tog značajnog minerala može uzrokovati niz zdravstvenih problema, poput srčane aritmije. Jedite hranu koja sadrži magnezijum, poput semenki bundeve, banane, badem.

Isto važi i za osećaj trnjenja u šakama, rukama. Ako se često dešava, to može ukazivati na nedostaka vitamina B12, koji možete nadomestiti ishranom (jaja i mlečni proizvodi). Kako ne bi došlo do anemije ili neuroloških problema, najbolje je obratiti se lekaru koji će odrediti adekvatnu dozu.

5. SUVA KOŽA KOJA ZATEŽE ILI PROBLEMI SA AKNAMA

Ukoliko osećate da vam je koža suvlja nego inače, uprkos redovnoj i odgovarajućoj nezi, to može biti znak nedostatka masnih kiselina, a kako bi ih nadomestili, najpre pokušajte ishranom. U jelovnik uvrstite masline, orahe, avokado…

A ukoliko imate problem sa pojavom bubuljica i akni, a inače nemate takvih problema, onda je uzrok stres ili preterano konzumiranje slatkiša, grickalica… što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi i podstiče upalne procese.

Foto: Shutterstock