7 tajni psihologije koje ne dozvoljavaju da se vama manipuliše

Sva mudrost treninga za lidere i uspešne ljude za 5 minuta!

Komplekse i lične stavove treba prilagoditi pojedinačno, ali u pitanjima vođstva i uspeha, sve šeme su, generalno, dugo proučavane. Uštedeli smo vam puno vremena i novca i otkrivamo vam stavove koji će vam omogućiti da izbegnete bilo kakvu manipulaciju i ojačate.

OPASNA REČ “MORA”

Iz ogromnog broja semantičkih kategorija izvlačimo samu suštinu: svaki put kad reč „mora“ čujete u razgovoru, označavajući dužnost i obaveze, vredi postaviti pitanje „Kome je to neophodno?“  Manipulatori ćute o tome da im je pre svega potrebno ono što žele. Inače, jedna od glavnih manipulativnih arena vašeg života postaje porodica. Dakle, roditelji često zahtevaju poslušnost od dece čak i tamo gde to uništava njihovu individualnost, a deca sede na vratu roditeljima koji smatraju da je i dalje „neophodno“ izdržavati nemarno dete. Nažalost, ne znamo uvek da postavljamo pitanja tako da su ona već „očišćena“ od manipulativnih stavova. Da biste to uradili, samo treba da kažete istinu i razgovarate o sebi i svojoj motivaciji, a ne da dajete ocene, namećući sagovorniku položaj osobe koja je dužna.

MOĆ OBEĆANJA

U životu je sve jednostavno. Nikada nikome ništa ne obećavajte ako niste sigurni da ćete to učiniti. A ako ste obećali, učinite to. Ponekad dajemo nepromišljena obećanja pod pritiskom drugih ljudi koji će kasnije iskoristiti vašu krivicu. Da se ​​ovo ne bi desilo, bolje je odmah odbiti ili odgovoriti da ne možete sa sigurnošću da obećate.

NE DOBIJATI NEPOTREBNU INICIJATIVU

Dobrom namerom često pogoršavamo stvari. Ako se od vas ne traži pomoć, najbolje je da je ne nudite. U najboljem slučaju, vremenom će se vaši napori uzimati zdravo za gotovo. A u najgorem slučaju bićete krivi: sasvim je moguće da je devojka, čija je peta zaglavljena u rešetki prilagodila situaciju kako bi upoznala finog momka, a vi ćete sve upropastiti uz vašu pomoć. Stoga, pre nego što pomognete, uverite se da je osobi zaista potrebna vaša pomoć. I evo još jednog. Najgora moguća situacija je tražiti nešto od nekoga. Zakon „Treba da učiniš“ deluje sebično – zapravo, možete izbeći mnoštvo nepotrebnih problema o kojima u početku i ne razmišljate. Želja da se pomogne mora biti jasno odmerena od mogućih rizika u slučaju da nešto pođe po zlu.

NE OKLEBAJTE DA PITATE

Svaki zahtev podrazumeva zahvalnost. Bilo ko! Samo manipulatori obično daju prazna obećanja ili zaboravljaju na usluge ako ste za njih nešto učinili. Ako ste udovoljili zahtevu, ne oklevajte i zatražite uslugu povratka. Možda čak i unapred, u trenutku obećanja da ćete učiniti ono što se od vas traži.

ŽIVITE U SADAŠNJOSTI

Prošlost je bila, budućnost još nije stigla. Postoji samo sadašnjost. Samo sposobnost da sa zadovoljstvom proživite sadašnji trenutak može vas približiti sreći. Ako iznenada pokušaju da izvrše popularnu manipulaciju sa vama „Ranije niste bili takvi“, u poređenju sa vama u prošlosti, ne reagujte na to. Isto je i sa obećanjima o zlatnim planinama u budućnosti. Pitajte: „Biće kasnije, ali šta predlažete sada?“

JEDNA ČAROBNA FRAZA

Zapamtite ove jednostavne reči koje čine čuda. Izraz „Molim te ne mešaj se“ je magija, snaga, energija. Recite ovo pre nego što osetite bes ili iritaciju i mnoge negativne situacije se jednostavno neće dogoditi.

KRIZA I GREŠKE SU POTREBNE ZA RAST

Važno je shvatiti da samo vrlo slaba osoba može biti slomljena neuspehom. Svaki problem je prilika za promenu i rast. Ako vas iznenada neko želi podsetiti na vaše neuspehe kako bi vas povredio, reagujte smireno i samopouzdano: svako iskustvo je blagoslov, nema dobrog ili lošeg, postoji samo vaš stav.