8 načina da probudite prolećnu energiju

Pozitivan stav prema sebi i okruženju veoma je važan za svakodnevno funkcionisanje. Iako se topli dani uveliko spremaju da nam poprave raspoloženje, i sami se moramo potruditi kako bi s puno elana savladavali izazove koji nas svakodnevno neumitno prate. Prevashodno je važno očistiti svoj um od negativnih misli, telu podariti neophodnu kondiciju, koži adekvatnu negu, ali i urediti prostor u kome obitavamo, kuću, stan i radni prostor. Sve su to faktori koji doprinose da se osećamo dobro. Proleće je pravo vreme, stimulativno i inspirativno da donesemo odluke koje će učiniti da budemo poletni.

1. OSLOBODITE SE NEPOTREBNIH STVARI – Veliko spremanje počinite od vašeg garderobera, oslobodite se odeće i obuće koje dugo niste nosili, svih nagomilanih sitnica za koje mislite da mogu zatrebati ili su uspomene kojih se nerado odričete. Ne samo da ćete prodisati, već ćete učiniti i dobro delo i obradovati nekoga kome su te stvari zaista potrebne.

2. SREDITE SVOJ BEAUTY KUTAK – Napravite red u kozmetičkom ormariću, odbacite sve proizvode koje ne koristite ili kojima je istekao rok trajanja. Napravite spisak preparata koji su vam zaista neophodni i koji će obeležiti vašu beauty rutinu tokom toplih dana koji slede. Na scenu stupaju proizvodi laganije teksture, kao i šminka nežnijeg kolorita, pa ukoliko vam je potrebno dopunite svoj kozmetički asortiman. Lepo sređeni proizvodi i dostupni oku, inspirativno će uticati i dati vam ideju i motivaciju za negu i doterivanje.

3. VREME JE ZA FIZIČKU AKTIVNOST, VIŠE NEMA IZGOVORA – Koliko god da ste pronalazili razlog da se ne posvetite svom telu i kondiciji, sada više nema izgovora. Lepo vreme je idealno barem za šetnju, pešačenje ili boravak u prirodi. I zapamtite, višak kilograma ne treba da bude bazični motiv za rekreaciju. Odnosno, može biti, ukoliko vam ta navika postane svakodnevica. Sada, ovog trenutka, pravo je vreme da počnete sa vežbama, koje god odaberete,  a ne da se rekreacije setite tik pred odlazak na plažu, jer od toga nema ništa. Uostalom, suština je osećaj razgibanosti, koju možete lako postići vežbama istezanja, praktikujući ih svaki dan u svom domu. Dovoljno je desetak minuta da odvojite i budete uporni. Vrlo brzo ćete osetiti rezultate.

4. PRILAGODITE ISHRANU – Obilje svežeg povrća i voća neka bude zastupljeno na vašoj trpezi. Osmislite jelovnik tako da ne provedete previše vremena u kuhinji, a da vaš organizam bude zadovoljan, izbegavajući odlazak u pekaru i konzumiranje takozvane brze hrane. Budite sam svoj majstor i napravite svaki dan obrok. Ništa nije komplikovano, važno je da na vašem meniju bude zastupljeno što više različitog povrća kojem možete dodati parče grilovanog mesa ili ribe.

5. OSVEŽITE FRIZURU, EKSPERIMENTIŠITE SA ŠMINKOM – Ošišajte se ili skratite kosu, promenite ili osvežite boju. Budite smele i isprobajte neku novu frizuru. A u skladu sa novim hair lookom, isprobajte novi stil šminkanja. Hajlajter, rumenilo i koralni karmin vašem licu daće blistavost i svežinu, eto ideje za početak.

6. SVOM TELU PODARITE SPA UGOĐAJ – Ne morate čekati odlazak u neki fensi spa centar da bi svojoj koži pružili uživanje i regeneraciju, jer to možete učiniti i u svom domu. Dovoljna vam je topla kupka, morska so, pena, piling i krema za duboku hidrataciju. Uradite detaljan piling lica i tela, koji će posle toga zablistati, i to praktikujte bar jednom u dvadeset dana.

7. USTAJTE I LEŽITE RANIJE – Ma koliko vam bilo teško, pokušajte da sebi podarite osam sati spavanja, s tim da što ranije, svakako pre ponoći, odete na počinak i ustanete do osam ujutru. U početku će vam svakako biti teško, ali kada uspostavite ritam, osećaćete se poletno i mnogo produktivnije.

8. UNESITE PROMENE U ŽIVOTNI PROSTOR – Generalno spremanje kuće se na početku svake sezone podrazumeva, a kako bi vaš dom odisao novom energijom, napravite neke promene, poput promene rasporeda nameštaja ili novih ukrasnih jastučića. Ništa skupo i napadno, a donosi novu energiju. I još nešto, ne zaboravite na cveće (ukoliko ga imate) da ga temeljno očistite, promenite mu zemlju ili kupite neku novu biljku, koja će uneti živost. Naravno, uređenje terase je takođe deo te akcije.

Foto: Pexels