Evrovizija menja pravila: Ovo su novine

Ukrajina, koja je zahvaljujući nastupu Kalush Orchestra odnela pobedu na izboru za Pesmu Evrovizije, zbog ruske invazije neće biti domaćin takmičenja naredne godine. Tako je odlučila Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja muzičkim spektaklom. Iako ova zemlja ne može garantovati bezbednost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavatelja, vlada predsednika Volodimira Zelenskog je isprva protestovala zbog odluke. Na kraju je pristala na to da se događaj održi u drugoplasiranoj Velikoj Britaniji, “ali mora odisati ukrajinskim duhom i obeležjima”.  

Prema zahtevima EBU-a, grad koji će biti domaćin mora imati dvoranu koja može primiti 10 hiljada gledalaca i hotelski smeštaj za najmanje 2.000 članova delegacija, novinara, izvođača i njihovih timova. Uz sve to traže da imaju u blizini međunarodni aerodrom, radi što lakše organizacije. Izbor je, među sedam prijavljenih gradova, pao na Liverpul.  

Organizatori su promenili i neka pravila, a jedno je posebno zanimljivo.

Od 2023. godine će, prvi put u istoriji Evrosonga, gledaoci iz zemalja koje se ne takmiče moći da glasaju za svoje favorite. Novo pravilo nazvano: Ostatak sveta trebalo bi da pojača uticaj publike na rezultate i da potvrdi globalni karakter takmičenja, koje je ove godine gledalo 160 miliona ljudi.

Promenjen je i sastav glasanja u polufinalu, tako da će o finalistima odlučivati samo gledaoci, umesto kao dosad, kombinacija glasova gledalaca i nacionalnih žirija. Ali, u finalu ostale pravilo da odlučuju i gledaoci i stručni ocenjivački sudovi. Organizatori kažu da je cilj promena zaštititi integritet takmičenja nakon neregularnog glasanja šest zemalja na Evrosongu 2022. Inače, pobedu Ukrajine su mnogi fanovi  Evrosonga protumačili kao politički potez kojim se daje podrška toj zemlji u ratu s Rusijom. Drugo mesto je osvojio britanski predstavnik Sam Ryder s privlačnom, veselom pesmom Space Man.

Foto: Profimedia

Tekst: M.Đ.