grazia

Lifestyle

Evrovizija menja pravila: Ovo su novine

Ukrajina, koja je zahvaljujući nastupu Kalush Orchestra odnela pobedu na izboru za Pesmu Evrovizije, zbog ruske invazije neće biti domaćin takmičenja naredne godine. Tako je odlučila Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja muzičkim spektaklom. Iako ova zemlja ne može garantovati bezbednost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavatelja, vlada predsednika Volodimira Zelenskog je isprva protestovala zbog odluke. Na kraju je pristala na to da se događaj održi u drugoplasiranoj Velikoj Britaniji, “ali mora odisati ukrajinskim duhom i obeležjima”.  

Prema zahtevima EBU-a, grad koji će biti domaćin mora imati dvoranu koja može primiti 10 hiljada gledalaca i hotelski smeštaj za najmanje 2.000 članova delegacija, novinara, izvođača i njihovih timova. Uz sve to traže da imaju u blizini međunarodni aerodrom, radi što lakše organizacije. Izbor je, među sedam prijavljenih gradova, pao na Liverpul.  

Organizatori su promenili i neka pravila, a jedno je posebno zanimljivo.

Od 2023. godine će, prvi put u istoriji Evrosonga, gledaoci iz zemalja koje se ne takmiče moći da glasaju za svoje favorite. Novo pravilo nazvano: Ostatak sveta trebalo bi da pojača uticaj publike na rezultate i da potvrdi globalni karakter takmičenja, koje je ove godine gledalo 160 miliona ljudi.

Promenjen je i sastav glasanja u polufinalu, tako da će o finalistima odlučivati samo gledaoci, umesto kao dosad, kombinacija glasova gledalaca i nacionalnih žirija. Ali, u finalu ostale pravilo da odlučuju i gledaoci i stručni ocenjivački sudovi. Organizatori kažu da je cilj promena zaštititi integritet takmičenja nakon neregularnog glasanja šest zemalja na Evrosongu 2022. Inače, pobedu Ukrajine su mnogi fanovi  Evrosonga protumačili kao politički potez kojim se daje podrška toj zemlji u ratu s Rusijom. Drugo mesto je osvojio britanski predstavnik Sam Ryder s privlačnom, veselom pesmom Space Man.

Foto: Profimedia

Tekst: M.Đ.

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Poručite nove linije Samsung televizora i osvojite pravo na fantastične poklone

Samsung Neo QLED i OLED televizori sada su dostupni za prednarudžbinu.

Lifestyle

Vodič za spavanje: Kako da osigurate sebi što duži i kvalitetniji san

U današnje vreme miran san predstavlja luksuz i to na planetarnom nivou, a misaona je imenica i za mnoge naše sugrađane – predlažemo vam šta sve možete da uradite kako biste sebi o...

Lifestyle

Fejsbuk je za roditelje?

Generacija Z ne silazi s interneta, ali napušta ili zaobilazi najstariju živu društvenu mrežu. Gde su oni sada, a ko je ostao?

Lifestyle

Pronađi inspiraciju i probudi svoju kreativnost

Da li inspiraciju pronalazimo mi sami ili ona pronalazi nas?

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Lifestyle

10 stvari koje sigurno niste znali o Šeron Stoun

Holivudska seks bomba danas slavi 65. rođendan!