4 načina za kombinovanje hrane i vina

Među kulinarskim ekspertima koji plene pažnju svojim inovacijama jeste i slavni kuvar Dominik Orsini koji nam otkriva kako da uz svaki obrok uvedemo vino, tako da prija našem organizmu. Tajna je u kombinovanju namirnica i tehnikama balansiranja ukusa.

Otkrivamo vam kako da uspešno kombinujete vino i hranu, rušeći odomaćena pravila da uz morske specijalitete uvek ide belo vino, a uz biftek kaberne sovinjon.

1. OBRATITE PAŽNJU NA BALANS SOLI I KISELOSTI

Limun kao najbolji i najzdraviji kiseli sastojak koji jelu daje lepši i laganiji ukus, u kombinaciji sa vinom učiniće ovo piće mekšim, jer će se izdvojiti voćne arome koje ćete osetiti na svojim nepcima. Obratite pažnju na nivo kiselosti hrane, koja treba da bude približna, odnosno u balansu sa kiselosti vina. Nakon nekoliko gutljaja vina, vaša nepca će malo trnuti, a to pomaže da se pojača i zadrži ukus hrane u vašim ustima.

2. GORKA I LJUTA HRANA TRAŽE SLATKA VINA

Kada se sa vinom kombinuju slatki, gorki i ljuti sastojci, oni kod ljudi jednako izazivaju pozitivne i negativne reakcije. Slatki sastojci se odlično slažu sa vinima visokog sadržaja alkohola, ali će takođe učiniti da se suva vina bolje piju. Gorke namirnice kao što su radič, rapini i endivija mogu se odlično kombinovati sa slatkim vinima. Kada je reč o ljutim sastojcima, osećaj ljutine i toplote se obično ublažava sa slatkim vinima.

3. BELO VINO VOLI MASNIJE NAMIRNICE SA PRIMESOM KISELOSTI

Mast, skrob i želatin stvaraju specifičan ukus u ustima. Visoka kiselost belog vina, kao sovinjon blan, odlično će se uklopiti sa masnim namirnicama koje su pritom i kisele, kao što su limun-puter sos, sveži kozji sir ili salsa od avokada i limete. Crno vino, poput merlot ili kaberne sovinjon, bolje je piti uz masne namirnice koje sadrže visok procenat proteina.

4. KOMBINUJTE RAZLIČITE VRSTE NAMIRNICA I VINA

Kontrast u uparivanju vina i hrane čini stvari zanimljivim, tako da se slobodno oslobodite u pripremi obroka. Ako se pitate da li možete da uparite belu ribu sa crnim vinom kaberne sovinjon? Naravno da možete. Ali u tom slučaju kombinujte ribu sa pečurkama. Kako bi bilo da servirate biftek na žaru sa Sovinjon blanom? To može biti odlična kominacija, takođe. Težina ovog mesa koje je bogato proteinom, biće teška za vino, ali zato u vaš obrok možete da uvedete takos. Dodajte kineski kupus kako biste uspeli da uravnotežite kompletan obrok.

Foto: Shutterstock