Dosadili su vam i hleb i pica? Imamo recept za savršenu fokaču

Iako je najčešće jedemo kao predjelo ili uz neko drugo jelo, fokača može da bude kompletan obrok, posebno kada vam se ne jede pica, a želite nešto slično. Zdrava je, jer je najčešće “ukrašena” hranljivim sastojcima poput paradajza, maslina i luka, plus se preliva maslinovim uljem, pa ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, onda sasvim sigurno želite da je uvrstite u svoje kulinarsko umeće.

Fokača se lako pravi, ali s obzirom na to da testo treba dugo da stoji, nije za one koji žele brz obrok (poput paste sa paradajzom na primer). Ako imate slobodnog vremena vikendom i želite da jedete nešto što ne konzumirate svaki dan, onda definitivno treba da je spremite. Osim sastojaka koje sigurno već imate u kući, sve što treba da dokupite su sveži ruzmarin i čeri paradajz.

Sastojci: 400 g glatkog brašna, 270 ml mlake vode, 1 kesica suvog kvasca, prstohvat šećera, 3 kašičice maslinovog ulja, 1 kašičica soli

Dodaci: 8-10 komada čeri paradajza, ruzmarin (najbolje svež), krupna morska so (ili himalajska), 2 manje glavice crvenog luka, maslinovo ulje

Priprema: U velikoj posudi pomešati brašno, so, šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Mešati varjačom dok se sve ne sjedini, a testo ne postane lepljivo i glatko. Posudu prekriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga, nakvasiti ruke vodom i početi sa mešenjem testa. Razvucite ga i preklopite nekoliko puta, pa ga onda opet ostavite da odstoji, 10 minuta. Sve to ponoviti na isti način 4 puta.

Na kraju namazati četvrtast pleh maslinovim uljem i staviti na njega testo, razvlačeći ga ka ivicama. Onda opet ostaviti testo da stoji, prekriveno krpom – sat vremena. Nakon toga, skloniti krpu, prelite testo maslinovim uljem i mokrim prstima napraviti rupice po testu. Nabaciti ceri paradajz (prethodno možetze da ga iseckate na kolutiće, ali ne morate), luk narezan na kolutove, so i ruzmarin – najlepše izleda kad stavljate velike delove biljke, ali ako vam se to ne sviđa, možete i samo listiće.  Pleh staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, i peći 20 minuta.

Kada izvadite fokaču, a želite da se jedete toplu, prelite je sa još malo maslinovog ulja.

Tekst: J. M. 

Fotografija: Profimedia 

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.