Grčki jogurt saveznik dobrog zdravlja

Svima nam je dobro poznat ukus ovog jogurta i redovan je gost na trpezi svih onih koji vode računa o svom zdravlju. Brojni su benefiti po koje nam donosi, a idealan je za bilo koji obrok, samostalno ili u kombinaciji sa drugim namirnicima.

Redukuje apetit i osećaj gladi –  Zbog obilja proteina grčki jogurt će vas držati duže sitim. Ovo svojstvo ga čini pogodnim za dijete – ješćete manje i gubiti kilograme.

Ubrzava metabolizam –  Neka istraživanja su pokazala da ishrana bogata proteinima povećava broj kalorija koje osoba sagoreva tokom dana – to podrazumeva da uz svaki obrok u toku dana obavezno unosite neku količinu proteina. Međutim, ako samo budete jeli grčki jogurt, on neće učiniti da mršavite. Tek ako grčki jogurt koristite kao deo balansirane ishrane koja podrazumeva dovoljno proteina, vlakana, ugljenih hidrata i zdravih masti – to će vas dovesti do ubrzanijeg metabolizma i bolje potrošnje kalorija.

Zdravija creva – Grčki jogurt sadrži probiotike – dobre bakterije koje mogu da vrate balans vašim crevima. Istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da ipak ne reaguje svaki organizam podjednako na probiotike, na neke jednostavno ne utiču.

Dobro mentalno zdravlje – Istraživanja sprovedena 2016. godine pokazala su da su zaposleni koji su unosili bar 100 g probiotika svakodnevno – bilo da je reč o jogurtu ili probiotskoj kapsuli iskusili manje stresa, depresije i anksioznosti.

Izgradnja mišićne mase – Ishrana izuzetno bogata proteinima kod ljudi koji treniraju sa velikim opterećenjima doprinosi izgradnji mišićne mase.

Snižava krvni pritisak – Grčki jogurt je fermentisano mleko sa probioticima, a preko 14 istraživanja sprovedenih tokom 2013. godine, uključilo je oko 700 ispitanika i ispostavilo se da ima efekat na snižavanje krvnog pritiska. Ipak, neka kasnija istraživanja su pokazala da kod osoba sa viškom kilograma i rizikom od kardiovaskularnih bolesti jogurt nije imao uticaj na krvni pritisak.

Redukuje rizik od nastanka dijabetsa tipa 2 – Naučnici su povezali konzumiranje jogurta sa sprečavanjem nastanka dijabetesa tipa 2 (poremećaja u nivou šećera u krvi), u istraživanju sprovedenom 2014. godine.

Tekst: Snežana Milošević 

Fotografije: Shutterstock