Hleb je glava svega – vekna kao umetnost

Pravo umetničko delo.

Linda Ring iz Stokholma voli cveće i fotografiju, gaji dalije u sopstvenoj bašti i peče hleb. Ali nije lako.

Lindina peciva učestvuju u modnom snimanju; predstavljena je u The Cut-u i u dizajnerskom časopisu Suddeutsche Zeitung. A ispod heštega #lindasbread na Instagramu naći ćete prava umetnička dela – slike naslikane na hlebu.

20 godina Ring je radila za Bukowski, jednu od vodećih aukcijskih kuća u Evropi. Sada živi na ostrvu u Stokholmu sa suprugom Matijom (on je somelier) i trinaestogodišnjim sinom Rubenom i pravi hleb.

„Sve je počelo sa kvascem. Tamo sam dodala lišće i cveće za lepotu. Ali mom sinu je izgledalo dosadno. Tako je nastala ideja da slikam na hlebu. Imam običaj da pečem hleb i nikada neću zaboraviti miris svežeg hleba i putera koji se topio na vrhu. Shvatila sam da hleb može biti umetničko sredstvo, način komunikacije, izražavanja ljubavi i okupljanja ljudi. Hleb je toliko važan svima da je lako njime obradovati ljude “, kaže Linda u intervjuu.

Linda nije profesionalna pekarka, ali potraga za lepotom dovela ju je do takvog umetničkog hobija. „Oduvek su me više zanimale slike nego reči. Videti ili pronaći lepotu za mene nije velika stvar, čini mi se da skeniram sve oko sebe i nesvesno posmatram stvari “. Tokom samoizolacije mnogi su se setili hleba. Linda daje nekoliko saveta kako ispeći takvo umetničko delo kod kuće.

Evo jednostavnog recepta za hleb od kiselog testa koji je podelila.

Sastojci:

550 g tople vode

25 g meda

25 g morske soli

300 g kiselog testa

Oko 800 g brašna

Ako nemate vremena ili strpljenja da sami napravite kiselo testo, možete kupiti gotovo.

Kombinujte vodu, so, med i kiselo testo. Dodajte brašno i mešajte pola minuta. Ostavite smesu ispod kuhinjske krpe oko pola sata.

“Zatim radimo autolizu mešajući brašno sa vodom. Brašno se navlaži i pretvara u masu. Pustite da odmori sat vremena, a zatim ponovo promešajte. Sledeći korak je da pustite da vaša smesa fermentira u frižideru najmanje 12 sati. Ovaj proces je veoma važan. Hleb se može peći nakon 12-24 sata. Zagrejte rernu na 250-275ºC. Teško je sa sigurnošću reći, to zavisi od rerne, pa pokušajte. Obično spustim temperaturu nakon nekog vremena da hleb ne zagori.”

Izvadite testo iz frižidera i preokrenite ga iz posude na papir za pečenje. Ako želite da vežbate, zaprašite testo brašnom i nožem primenite svoj obrazac ili dizajn. Sad je vreme da hleb stavite ponovo u rernu. Biće dovoljno 25-45 minuta (ako imate termometar, možete proveriti iznutra: kada hleb dostigne 96-98ºC, spreman je). Ostavite hleb da se ohladi.