Hrskavi krompir sa belim lukom i parmezanom

Ako vam je dosadio klasični pečeni krompir – spremite se da zavolite najhrskaviju verziju ove namirnice do sada. Smashed garlic parmesan potatoes, odnosno recept za hrskavi krompir sa belim lukom i parmezanom postao je viralni hit jer je neverovatno jednostavan, ali izgleda (i miriše) kao da dolazi iz vrhunskog restorana. Spoj je rustičnog, kremastog i ultra hrskavog – sve što želimo od krompira!

Sastojci:

  • 10–12 manjih krompira
  • Maslinovo ulje
  • 3 čena belog luka (sitno seckana ili pasirani)
  • 50 g rendanog parmezana
  • Svež peršun ili ruzmarin (po želji)
  • So i biber

Priprema:

  1. Skuvajte krompire u slanoj vodi dok ne omekšaju (oko 15–20 minuta). Proverite viljuškom – treba lako da prolazi.
  2. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Uz pomoć čaše ili drobilice “zgnječite” svaki krompir – da se raspukne, ali da ostane u jednom komadu.
  3. Prelijte obilno maslinovim uljem, pospite belim lukom, solju, biberom i na kraju obilno parmezanom.
  4. Pecite na 220°C dok ivice ne postanu zlatne i ultra hrskave – otprilike 25–30 minuta.
  5. Po želji, na kraju pospite svežim peršunom ili ruzmarinom.

Bon appetit!

foto: Pexels