Ovaj recept će zagolicati sva vaša čula!
Sastojci:
- 500 g plavog patlidžana
- 150 g kremastog sira
- 4 veće pečene crvene paprike
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica mešavine suvih začina (majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, origano), so po ukusu
- 3 čena belog luka
- pola kašike sirćeta od crvenog vina
- pola kašike balzamika
- 2 kašike pinjola, pečenih i krupnije sečenih, maslinovo ulje, prstohvat ljute mlevene paprike
- peršunovo lišće, sitno seckano
Priprema:
Patlidžan oprati, uzdužno ga preseći i premazati maslinovim uljem i staviti u zagrejanu rernu 15-ak minuta da omekša. Potom, izvaditi ga da se ohladi, središnji deo izdubiti i ostaviti sa strane kako bi ga posle dodali paprikama.
Paprike ispeći na teflon tiganju ili u rerni i odložiti u posudu sa poklopcem, ostaviti da odstoje (najbolje je veče ranije to učiniti). Očistiti paprike od semenki, iseći ih na kockice i staviti u manju posudu, a sok koji su paprike pustile prilikom stajanja, sipati u iseckane paprike. U kremasti sir dodati usitnjeni beli luk, so i ispržene, usitnjene pinjole, peršunovo lišće, maslinovo ulje, ljutu mlevenu papriku, mešavinu začina i središnji deo (meso) patlidžana i sve dobro pomešati. Filovati patlidžan, prvo smesom od sira, pa odozgo ređati kockice paprike i staviti u rernu desetak minuta da se zapeče.
Fotografija: Shutterstock