Moram da priznam da je moja opsesija avokadom prilično sveža – počela sam da ga uključujem u ishranu tek od prošle godine, ali ne samo da sam počela da ga konzumiram, već sam počela i da uzgajam! U redu, moje biljke avokada su i dalje male i mlade da bi razvile plod, ali od nečega se treba početi, zar ne?
Uglavnom, verovatno najbolja stvar u vezi sa avokadom je njegov ukus ili odsustvo istog zbog čega je jako lako uključiti ga kako u slane, tako i u slatke recepte, a danas imamo jedan upravo takav! Čokoladni brauni od avokada je tako dobar da će ga obožavati čak i ozbiljni sladokusci, iako je reč o dosta zdravijoj varijanti čuvenog dezerta. Zainteresovana da probaš? Ovog vikenda? Evo recepta u nasravku!
Sastojci (za 16 serviranja):
- kokosovo ulje za podmazivanje pleha (opciono)
- 1 očišćen avokado
- 1/4 šolje kremastog kikiriki putera
- 1/4 šolje i 1 kašika javorovog sirupa
- 2 veća jajeta
- 3/4 šolje kokosovog šećera
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/2 šolje bademovog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 šolje čokoladnih kapljica (opciono, ako želiš da brauni bude slađi)
- još kikirkiki putera ili sladoled za serviranje
Priprema:
- Zagrej rernu na 180°C, podmaži kockasti pleh kokosovim uljem ili ga obloži papirom za pečenje.
- U jakom blenderu pomešaj avokado, kikiriki puter, javorov sirup, jaja, kokosov šećer i vanilu. Mešaj dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
- Potom dodaj kakao, bademovo brašno, sodu bikarbonu i so. Mešaj dalje dok smesa ponovo ne postane ujednačena i glatka.
- Na kraju dodaj čokoladne kapljice, ukoliko ih koristiš, i izlij smesu u pripremljen pleh.
- Brauni bi trebalo da pečeš 25 do 30 minuta, odnosno, dok ivice ne počnu da se odvajaju od pleha i dok nož koji ubodeš u sredinu kolača ne izađe čist.
- Neka se brauni ohladi pre serviranja, a možeš ga poslužiti uz još malo kikiriki putera ili sladoled.
Nutritivna vrednost:
- 165 kalorija
- 8g masti
- 22g ugljenih hidrata
- 3g proteina
- 18g šećera
Tekst: Ivana Tomić
Fotografije: Shutterstock