Kafa: Vaš novi saveznik protiv starenja

Kafa

Istraživanja potvrđuju da je kafa saveznik u borbi protiv starenja kože zbog svojih antioksidativnih i protivupalnih svojstava. Ljubitelji nege kože sada mogu dodati novi korak u svoju beauty rutinu: popiti dobru šolju kafe.

Brojna istraživanja su ispitivala vezu između ishrane i zdravlja kože, ističući kako ne samo kreme, fileri i serumi doprinose njenom lepotom, već i hrana koju konzumiramo.

Dok su se stručnjaci uglavnom do sada fokusirali na hranu, ovo istraživanje je imalo za cilj da se koncentriše na efekte koje određena pića, poput kafe, alkohola i gaziranih napitaka, mogu imati na starenje kože lica.

Studija objavljena u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology potvrđuje blagotvorne efekte kafe na estetsko zdravlje. Ističe kako ovo piće može biti moćan saveznik u usporavanju starenja kože.

Evo zašto se smatra savršenim anti-aging napitkom.

Saveznik lepote od zrna do šolje

Jedno od glavnih otkrića studije je zaštitni efekat kafe na kožu lica: njeno konzumiranje, čak i u umerenim količinama, smanjuje rizik od starenja kože. Ovaj rezultat doprinosi bogatstvu naučne literature koja je već prepoznala kafu kao pravog prijatelja kože. Počevši od zrna, ekstrakt pulpe kafe poboljšava hidrataciju, sjaj, elastičnost, pigmentaciju, teksturu i sadržaj kolagena kože. Zeleno ulje kafe, dobijeno iz zrna, stimuliše sintezu kolagena, što je ključno za očuvanje mladolike i elastične kože.

kafa

Dragoceni izvor prirodnih antioksidanata

Dodatno, lekovita svojstva kafe potiču od njenih antioksidativnih i protivupalnih svojstava, koja se dodatno pojačavaju pečenjem, što ovaj napitak čini tako posebnim. Zasluga uglavnom ide polifenolima, prirodnim antioksidansima kojima je kafa, posebno espreso, dragocen izvor. Ovi molekuli imaju moć da odlažu starenje ćelija i tako ublažavaju starenje kože lica, neutrališući slobodne radikale, jedan od glavnih uzroka oksidativnog stresa koji snažno utiče na starenje kože. Konkretno, hlorogenska kiselina može pomoći u održavanju mladolikosti kože lica štiteći je od UV oštećenja i smanjujući hiperpigmentaciju sunčevih fleka.

Kofein, jedan od najpoznatijih aktivnih anti-aging sastojaka

Ukratko, pijenje kafe je svakodnevni ritual koji, pored pružanja energije i podsticaja, može pomoći u održavanju mlade i zdrave kože lica. Njen blagotvorni efekat dodatno pojačava kofein, alkaloid koji se prirodno nalazi u biljci i koji se koristi u kozmetičkoj industriji kao glavni sastojak u anti-aging proizvodima. Ovaj moćni aktivni sastojak, čak i u malim dozama, pomaže u inhibiranju oksidativnog stresa, usporavajući starenje kože zahvaljujući svojoj akciji zaštite hromozoma i ćelijskog čišćenja.

Foto: Kaboom pics