
Letnje vrućine često nas inspirišu da potražimo osvežavajuće, brze i lake poslastice koje ne zahtevaju uključivanje rerne. Ako volite voćne deserte, a posebno breskve – ovo je prava stvar za vas. U nastavku delimo recept za ukusan slojeviti desert u čaši, koji se pravi za svega 15 minuta, ne peče se, a izgleda prelepo i miriše na leto.
Sastojci (za 4 porcije):
Voćni sloj:
- 3 zrele breskve (mogu i iz kompota)
- 1 kašika meda ili smeđeg šećera
- Par kapi limunovog soka (po želji)
Jogurt krem:
- 300 ml grčkog ili čvrstog jogurta
- 150 ml slatke pavlake
- 2 kašike meda ili šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Dodatno:
- 100 g mlevenog keksa (npr. Plazma)
- Po želji: listići badema, menta ili rendana bela čokolada za dekoraciju
Priprema:
- Pripremamo breskve:
Oljuštimo i naseckamo breskve na sitne kockice. Pomešamo ih sa kašikom meda i nekoliko kapi limunovog soka. Ostavimo ih 5–10 minuta da puste aromu i sok. - Pravimo krem:
Umutimo slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. U posebnoj posudi pomešamo jogurt, med i vanilin šećer, pa lagano umešamo umućenu pavlaku da dobijemo vazdušastu, laganu kremu. - Slaganje:
U čaše ili teglice ređamo slojeve – prvo mleveni keks, zatim jogurt krem, pa sloj breskvi. Ponavljamo dok ne popunimo čaše. Završavamo voćem ili kremom, po želji. - Dekorišemo i hladimo:
Ukrasimo listićima badema, svežom mentom ili čokoladom. Ostavimo u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja.
Prijatno!
Foto: Unsplash