Lepinja sa kajmakom, pečenim breskvama i pršutom

Letnji meseci su idealni za isprobavanje neobičnih kombinacija ukusa koji osvežavaju, ali i ostavljaju snažan utisak. Spoj domaćih sastojaka i modernog pristupa kulinarstvu može da pruži pravo malo gastronomsko iznenađenje – upravo takav je ovaj recept.

Lepinja sa kajmakom, pečenim breskvama i pršutom spaja kremasti kajmak, slatkoću karamelizovanog voća i slanu, aromatičnu pršutu – na hrskavoj podlozi od pečene lepinje. Uz dodatak svežeg začinskog bilja i nekoliko kapi meda ili maslinovog ulja, dobijamo obrok koji je savršen za lagani ručak, letnju večeru ili elegantno predjelo kada vam dolaze gosti.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 veća lepinja (ili 2 manje)
  • 2–3 kašike domaćeg kajmaka
  • 1–2 zrele breskve
  • 4–6 listića pršute
  • Maslinovo ulje ili med (po ukusu)
  • Nekoliko listova svežeg ruzmarina ili timijana
  • Šaka rukole ili mikrobilja (opciono)
  • So i biber po želji

Priprema:

  1. Pripremite lepinju – ako je sveža, dovoljno je da je kratko zagrejete u rerni ili tiganju da postane blago hrskava. Ako nije sveža, možete je premazati sa malo maslinovog ulja i kratko zapeći na 200°C.
  2. Breskve operite i isecite na tanke kriške. Stavite ih na zagrejan tiganj (ili roštilj) i pecite 1–2 minuta sa svake strane dok blago ne karamelizuju.
  3. Na toplu lepinju ravnomerno namažite kajmak. Potom poređajte kriške pečenih breskvi, listiće pršute i po želji – malo svežeg ruzmarina ili timijana.
  4. Dodajte rukolu ili mikrobilje radi svežine. Pokapajte maslinovim uljem ili medom, u zavisnosti da li više volite slano-slatki ili rustični ukus.
  5. Posolite i pobiberite po ukusu, pa odmah poslužite dok je lepinja još topla, a kajmak se lagano topi.

Predlog za serviranje:

Ovo jelo se savršeno slaže sa čašom rashlađenog belog vina, rozea ili domaće limunade sa nanom. Može da posluži i kao atraktivno predjelo za goste ili kao deo mezeta na letnjoj večeri.

Foto: Pexles

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.