Ukusi Italije uvek su dobrodošli na trpezu, kako u originalnom izdanju, tako i u malo izmenjenom. Kreativnost i praktičnost su odlike radoznalih i inventivnih kulinara. Budite jedan od njih, pa umesto klasičnog testa za lazanje upotrebite palačinke, a bešamel sos začinite začinima koje preferirate, a koji možda nisu na spisku u receptu. Možda postignete takvu fuziju ukusa, da ćete ovo jelo nazvati po vašem imenu – lazanja ala Jelena (na primer).
Sastojci:
12 palačinki
3 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
500 grama mešanog mlevenog mesa
200 ml paradajz sosa
300 g tvrdog kačkavalja
so, biber, suvi začin, origano, bosiljak, peršun ili začini po ukusu
Za bešamel sos:
50 grama maslaca
2 pune kašike brašna
500 ml mleka
100 g tvrdog kačkavalja ili parmezana
Priprema:
Najpre ispecite palačinke, kako ih inače spremate i odložite sa strane.
Sitno iseckajte luk, šargarepu izrendajte i sve dinstajte na malo maslinovog ulja. Kad omekša, dodajte mleveno meso, pa dinstajte još desetak minuta da se meso lepo uprži. Ukoliko je potrebno, dodajte vrlo malo vode. Pred kraj, u smesu stavite paradajz sos i začine.
Sos napravite tako što ćete u manjoj šerpi otopiti maslac, dodati brašno i prižiti oko minut, pa sipati mleko (postepeno), neprestano mešajući. Kada dobijete smesu (bešamel sos) dovoljno gust, skloniti sa ringle.
U odgovarajućoj posudi slagati red palačinki, red smese od mesa, red rendanog kačkavalja i tako dok ne utrošite materijal. Poslednji red treba da budu palačinke. Potom, sve preliti bešamel sosom.
Peći u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko pola sata.
Tekst: Snežana Milošević
Foto: Profimedia