Napravite ukusni tart sa svežim smokvama

Iskoristite sezonu ovog rajskog voća i obradujte ukućane. Sočno mediteransko voće veoma je hranljivo, a niskokalorično.

 

Testo

200 g brašna

110 g putera

90 g šećera

2 žumanca

2 kašike vode

prstohvat soli

Fil

100 g mlevenih badema

60 g putera

75 g šećera

2 belanceta

300 g smokava

Pomešajte brašno sa šećerom i malo soli. Dodajte hladan puter i rukama ga utrljajte u testo. Potom dodajte umućena žumanca sa vodom i umesite testo. Ostavite ga u frižideru barem pola sata da odstoji.
U međuvremenu, šećer umutite sa puterom, pa dodajte mlevene bademe i umućena belanca.

Ohlađeno testo razvucite u okrugli pleh tako da ostavite slobodno oko 2 cm od ivica, i premažite ga filom. Poređajte smokve (isečene na polovine) po testu i ivice preklopite preko sadržaja. U zagrejanoj rerni peći na 180C oko pola sata.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Shutterstock