Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.
Era kraljice Viktorije (1837 – 1901) vreme je procvata britanskog carstva, koje je zahvaljujući svojoj vladarki dostiglo najviši kulturni i industrijski procvat. Narod je obožavao svoju kraljicu, koja zauzvrat nije bila samo jedna od najuspešnijih političarki u Engleskoj, već i najvoljenija kraljica u istoriji. Udata za princa Alberta, Njeno Veličanstvo vladalo je do smrti, ostavila je devet naslednika i procvetalu monarhiju. Kao što je poznato, carica je bila pravi gurman: ujutru i u toku tradicionalne čajanke u pet, Viktorija je tražila svoj omiljeni desert – biskvit sa džemom od jagoda, malinama i pavlakom, koji se doslovno topio u ustima. Desert se udomaći ne samo u palati, već i širom Velike Britanije – već dve stotine godina stanovnici ove zemlje preferiraju biskvit od vanile kraljice Viktorije od ostalih kolača.
Recept će odgovarati svačijem ukusu i biće savršen desert za početak svakog dana.
Sastojci:
- Puter 250 gr.
- Šećer 250 gr.
- Brašno 250 gr.
- Prašak za pecivo 8 gr.
- Jaja 4 kom.
- Kora limuna
- Ekstrakt vanile
- Malina
- pekmez od jagoda
- Šlag ili maskarpone
Način pripreme:
Pomešajte puter i šećer, a zatim umutite mikserom dok ne postane glatka, kremasta smesa. U smesu dodajte 4 jaja i mutite mikserom još minut. U smesu dodajte brašno i prašak za pecivo, vanilu i koru limuna.
Podmažite posudu za pečenje maslacem i napunite testom. Pecite na 190 stepeni 25 minuta.
Ostavite tortu da se ohladi, a zatim isecite na 2 jednaka dela. Kombinujte džem i maline u dubokoj posudi, ostavljajući nekoliko bobica za ukrašavanje. Premažite kolače pripremljenom pastom od bobica. Na unutrašnju koru namažite slatku pavlaku ili maskarpone.
Okrenite gotov biskvit, ukrasite svežim bobicama i pospite šećerom u prahu.