Ovih 7 stvari možete da dodate u kafu i ozbiljno poboljšate zdravlje

Ljubiteljima kafe zaista nije potreban razlog da se prepuste uživanju u svom omiljenom napitku, ali za slučaj da želite da opravdate tu “još samo jednu” šoljicu, možda možete da razmislite o tome kako da je učinite korisnijom za vaše zdravlje – dodavanjem nekog od ovih “začina”. Neki od njih su skoro pa prirodna i očekivana kombinacija sa kafom, ali o nekima od njih možda do sada niste razmišljali. Sve u svemu, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da kafu učinite još zdravijom, ali i ukusnijom. 

Kolagen

Kolagen je sastojak koji se smatra obaveznim ukoliko želimo da poboljšamo stanje kose, kože i noktiju, ali to nije sve – kolagen je takođe jednostavan način da u svoju ishranu unesete i više proteina. Kolagen u prahu je bezukusan i potpuno rastvorljiv, tako da ga nećete ni osetiti u svojoj kafi što je odlično ukoliko ne želite da menjate ukus svog omiljenog napitka, ali na raspolaganju su vam i brojne aromatizovane varijante. Plus, Dženifer Aniston dodaje kolagen u svoju kafu svakog jutra – a znamo kako ona izgleda!

Cimet

Dodavanje cimeta u kafu nije ništa novo, ali je zato kako ukusno, tako i zdravo. Istraživanja pokazuju da cimet ima antimikrobna svojstva i da je pun antioksidanata, da može smanjiti šećer u krvi, poboljšati funkcionisanje mozga i pomoći u varenju. Dakle, i miris i ukus i zdravlje!

Puter

Kafa sa puterom ili kokosovim uljem zapravo može biti jako zdrava, a sve zahvaljujući antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama koje održavaju nivo energije u toku celog dana, te regulišu želju za slatkišima. 

Kakao

Poznato je da je kakao bogat antioksidansima koji mogu da smanje upalne procese i poboljšaju funkcionisanje mozga. A, ne samo da ima zdravstvene benefite, već je i tako ukusan – savršen za domaću varijantu moka kafe!

Kurkuma

Možda deluje neobično, ali poznati žuti začin sa pravom može da se nađe u vašoj kafi. Kurkuma sadrži jedinjenje zvano kurkumin, koje je poznato po svojim antiinflamatornim svojstvima i mogućnošću ublažavanja bolova. Takođe, kurkuma je puna antioksidanata.

Sirovi med

Med je prepun vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija. Ukoliko patite od sezonskih alergija, sirovi med će vam i te kako pomoći, naročito ako je domaći, organski. 

Ekstrakt vanile

Prirodni ekstrakt vanile (ili čak zrno vanile) sadrži moćne antioksidante i može da ima antiinflamatorno dejstvo. A, pored toga što daje zanimljiv ukus vašoj kafi, ekstrakt vanile obezbeđuje dozu potrebnih minerala, magnezijuma i kalijuma.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.