Ukoliko vam je dosadio pire krompir kao dodatak mesu, predlažemo da pripremite ukusan pire od šargarepe i luka.
Mek i kremast pire od šargarepe je alternativa klasičnom pire krompiru. Ukusno i živopisno jelo, savršeno je pogodno za jela od mesa ili ribe. Ovo jelo se lako priprema, lagano je i hranljivo.
Sastojci za 4 osobe
malo putera
ekstra devičansko maslinovo ulje
1 krompir
so po ukusu
biber po ukusu
2 dl punomasnog mleka
500 gr šargarepe
dve glavice crnog luka
1 kašika šećera
Kako pripremiti pire od šargarepe i luka
1) Ogulite 1 veliki krompir i 500 gr šargarepe, operite ih, isecite na komade i stavite u šerpu sa 2 dl punomasnog mleka i dodajte vode dok povrće ne pokrijete, posolite solju i kuvajte na laganoj vatri 30 minuta.
2) Ogulite luk, iseckajte tanko i ispržite na maslacu i maslinovom ulju. Dodajte so i biber. Dodajte 1 kašiku šećera i promešajte, nastavite da kuvate 15 minuta i sklonite sa vatre.
3) Pomešajte krompir i šargarepu mikserom i po potrebi zgustite pire na vatri. Začinite solju i biberom, pire raširite na tanjire, ukrasite lukom i odmah poslužite.
foto:grazia.it