Recept dana: Baklava iz snova

Pored klasičnog recepta, sa orasima, koji vam dajemo, ovaj orijentalni slatkiš možete napraviti i sa mnoštvom drugih sastojaka kao što su višnje, mak, pistaći, kokos, suvo voće… ili njihovom kombinacijom. Mi vam predstavljamo osnovni način pravljenja, a vi se slobodno prepustite svojim ukusima, afinitetima i kreativnosti.

Recept za baklavu star je hiljadama godina. Kada je sledeći put budete jeli, setite se da je nekada bila kraljevska poslastica i sastavni deo trpeze starovekovnih dvorova.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 500 g oraha (pola mlevenih, pola seckanih)
  • 100 ml ulja za premazivanje kora
  • 125 ml ulja plus 125 g putera (za zalivanje baklave)
  • 4 kašike prezle
  • 100 g šećera

Preliv:

  • 700 g šećera
  • 800 ml vode
  • sok od 1 limuna 

Priprema:

Prvo napraviti preliv kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Vodu sa šećerom kuvati 10-ak minuta, dok ne dobijete srednje gustu smesu. Pred kraj dodati sok od 1 limuna. Ostaviti da se hladi, dok vi pravite baklavu.

Tepsiju premazati uljem. Kore iseći na veličinu tepsije. Orahe, šećer i prezlu pomešati. Najpre, u tepsiju ređati 3 kore, svaku premazati uljem (s četkicom). Četvrtu posuti mešavinom oraha i prezle (3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako ređati do kraja, jednu premazati uljem, sledeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu iseći dijagonalno na rombove ili kako već volite.

Zagrejati 125 ml ulja i 125 g putera i preliti preko isečene baklave. Na baklavu staviti jednu celu koru koju smo ostavili sa strane kako ne bi izgorela.

U rerni zagrejanoj na 200 stepeni, peći baklavu desetak minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180C i peći još pola sata. Na kraju, pojačati na 200C i peći još desetak minuta. Baklava se peče 50 minuta. 

Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorela) i preliti hladnim prelivom. Ostaviti da se potpuno ohladi i držati u frižideru.

Foto: Pexels

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.