Pored klasičnog recepta, sa orasima, koji vam dajemo, ovaj orijentalni slatkiš možete napraviti i sa mnoštvom drugih sastojaka kao što su višnje, mak, pistaći, kokos, suvo voće… ili njihovom kombinacijom. Mi vam predstavljamo osnovni način pravljenja, a vi se slobodno prepustite svojim ukusima, afinitetima i kreativnosti.
Recept za baklavu star je hiljadama godina. Kada je sledeći put budete jeli, setite se da je nekada bila kraljevska poslastica i sastavni deo trpeze starovekovnih dvorova.
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 500 g oraha (pola mlevenih, pola seckanih)
- 100 ml ulja za premazivanje kora
- 125 ml ulja plus 125 g putera (za zalivanje baklave)
- 4 kašike prezle
- 100 g šećera
Preliv:
- 700 g šećera
- 800 ml vode
- sok od 1 limuna
Priprema:
Prvo napraviti preliv kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Vodu sa šećerom kuvati 10-ak minuta, dok ne dobijete srednje gustu smesu. Pred kraj dodati sok od 1 limuna. Ostaviti da se hladi, dok vi pravite baklavu.
Tepsiju premazati uljem. Kore iseći na veličinu tepsije. Orahe, šećer i prezlu pomešati. Najpre, u tepsiju ređati 3 kore, svaku premazati uljem (s četkicom). Četvrtu posuti mešavinom oraha i prezle (3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako ređati do kraja, jednu premazati uljem, sledeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu iseći dijagonalno na rombove ili kako već volite.
Zagrejati 125 ml ulja i 125 g putera i preliti preko isečene baklave. Na baklavu staviti jednu celu koru koju smo ostavili sa strane kako ne bi izgorela.
U rerni zagrejanoj na 200 stepeni, peći baklavu desetak minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180C i peći još pola sata. Na kraju, pojačati na 200C i peći još desetak minuta. Baklava se peče 50 minuta.
Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorela) i preliti hladnim prelivom. Ostaviti da se potpuno ohladi i držati u frižideru.
Foto: Pexels