Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.
Losos je nutritivno kompletna namirnica koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i održavanju telesne težine, te je na spisku brojnih režima dijetalne ishrane. Potrudite se da ga i vi uvrstite na svoj meni barem jednom nedeljno.
Sastojci:
- 500 g lososa (2 fileta)
- 1 kašika maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
- 1 manji limun, za dekoraciju
Za sos:
- 250 g humusa (neutralnog ukusa, 1 pakovanje)
- 1-2 kašike soka limuna
- 1-2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
- 2-3 čena belog luka (izgnječena)
- ½ šolje vode
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Fileti lososa, pripremaju se tako što se kratko ispiraju pod hladnom vodom i osuše papirnim ubrusom. Nakon toga filete premažite maslinovim uljem, pa začinite prstohvatom soli i bibera. Zatim preko toga stavite mirođiju. Začinjeni losos prebacite u tepsiju i pecite ga petnaestak minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite sa strane.
U međuvremenu, pripremite sos od belog luka i mirođije tako što ćete pomešati sve sastojke u manjoj posudi, te ih dobro promešati dok se ne sjedine. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još vode.
Servirajte filete lososa sa kriškama limuna, uz sos od belog luka i mirođije.
Foto: Shutterstock