Recept dana: Hladna čorba od krastavca koja će vas osvežiti tokom vrelih dana

Ova kombinacija sastojaka poznata nam je i kao salata. Prva asocijacija je čuvena grčka tzatziki salata, u koju se umesto mirođije stavlja origano. Varijacije na istu temu srećemo i u bugarskoj, turskoj i mađarskoj kuhinji. Iskoristite sezonu sočnih krastavaca i bar jednom nedeljno napravite ovu predivnu čorbu.

Sastojci:

  • 750 ml kiselog mleka
  • 500 g svežeg krastavca (salatar)
  • 50 g proprženih mlevenih oraha
  • nekoliko čenova belog luka
  • ½ veze mirođije
  • maslinovo ulje
  • so i biber prema ukusu

Priprema:

U blender staviti grubo isečene krastavce, dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz kockice prepečenog hleba (krutone).

Fotografija: Shutterstock