Ova kombinacija sastojaka poznata nam je i kao salata. Prva asocijacija je čuvena grčka tzatziki salata, u koju se umesto mirođije stavlja origano. Varijacije na istu temu srećemo i u bugarskoj, turskoj i mađarskoj kuhinji. Iskoristite sezonu sočnih krastavaca i bar jednom nedeljno napravite ovu predivnu čorbu.
Sastojci:
- 750 ml kiselog mleka
- 500 g svežeg krastavca (salatar)
- 50 g proprženih mlevenih oraha
- nekoliko čenova belog luka
- ½ veze mirođije
- maslinovo ulje
- so i biber prema ukusu
Priprema:
U blender staviti grubo isečene krastavce, dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz kockice prepečenog hleba (krutone).
Fotografija: Shutterstock