Karakteristično balkansko-orijentalno jelo koje se priprema gotovo u svim zemljama iz našeg okruženja, uvek je dobrodošlo na trpezu. Postoji više kombinacija namirnica i začina sa osnovom koju čini plavi paradajz. Patlidžan se može kombinovati sa krompirom ili tikvicama, a može i sa paprikama, sve je stvar ukusa, a i iskustva. Mi vam predstavljamo jednostavan recept za musaku s patlidžanom koja se brzo priprema i čini ukusan obrok, bez obzura da li je reč o ručku ili bogatoj večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih ukusa.
SASTOJCI:
- 500 g mlevenog mesa
- 2 crna luka
- 1 šargarepa
- 3 patlidžana (srednje veličine)
- prezla
- 3 jajeta
- 200 ml mleka
- veza seckanog peršuna
- so, biber, začin od povrća
- kačkavalj
PRIPREMA:
Na malo ulja izdinstati sitno seckani luk i šargarepu, pa dodati mleveno meso, kratko ga propržiti i začiniti prema ukusu. Patlidžan iseći po dužini ili na kolutove, posoliti i ostaviti desetak minuta da pusti vodu, omekša i oslobodi se gorčine.
U nauljenoj vatrostalnoj činiji ili tepsiji, ređati kriške patlidžana koje ćete posuti sa dve kašike prezle, pa dodati meso i tako ponoviti postupak sve dok se ne potroše pripremljeni sastojci. Na kraju, preliti musaku smesom od umećenih jaja i mleka. Musaku peći u zagrejanoj pećnici na 180C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja, narendati kačkavalj i ostaviti još pet minuta da se lepo zapeče.
Fotografija: Shutterstock