Recept dana: Lagana musaka od patlidžana

Karakteristično balkansko-orijentalno jelo koje se priprema gotovo u svim zemljama iz našeg okruženja, uvek je dobrodošlo na trpezu. Postoji više kombinacija namirnica i začina sa osnovom koju čini plavi paradajz. Patlidžan se može kombinovati sa krompirom ili tikvicama, a može i sa paprikama, sve je stvar ukusa, a i iskustva. Mi vam predstavljamo jednostavan recept za musaku s patlidžanom koja se brzo priprema i čini ukusan obrok, bez obzura da li je reč o ručku ili bogatoj večeri. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i autentičnih ukusa.

SASTOJCI:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 crna luka
  • 1 šargarepa
  • 3 patlidžana (srednje veličine)
  • prezla
  • 3 jajeta
  • 200 ml mleka
  • veza seckanog peršuna
  • so, biber, začin od povrća
  • kačkavalj

PRIPREMA:

Na malo ulja izdinstati sitno seckani luk i šargarepu, pa dodati mleveno meso, kratko ga propržiti i začiniti prema ukusu. Patlidžan iseći po dužini ili na kolutove, posoliti i ostaviti desetak minuta da pusti vodu, omekša i oslobodi se gorčine.

U nauljenoj vatrostalnoj činiji ili tepsiji, ređati kriške patlidžana koje ćete posuti sa dve kašike prezle, pa dodati meso i tako ponoviti postupak sve dok se ne potroše pripremljeni sastojci. Na kraju, preliti musaku smesom od umećenih jaja i mleka. Musaku peći u zagrejanoj pećnici na 180C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja, narendati kačkavalj i ostaviti još pet minuta da se lepo zapeče.

Fotografija: Shutterstock