Ukusan, sočan, zdrav obrok koji se svima preporučuje, jer je losos nutritivno kompletna namirnica, pritom veoma ukusna.
Ako je losos bio u frižideru, neka odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata, jer meso, generalno, ne voli drastične promene temperature. Osušite filete papirnim ubrusom, jer će tako biti hrskaviji, neće pustiti mnogo vode, naročito ako su fileti prethodno bili zamrznuti.
Sastojci:
- 1 kg fileta lososa
- 3 krompira
- 4 šargarepe
- 1 praziluk
- crne masline
- 1 dl belog vina
- beli luk, so, ruzmarin, maslinovo ulje
Priprema:
Filete lososa staviti u odgovarajuću posudu u kojoj će se peći. Posoliti, dodati 1 dl belog vina i par kašika maslinovog ulja. Dodati ruzmarin ili neke druge začine, po vašoj želji. Prekriti alu-folijom i ostaviti u frižideru da se marinira nekoliko sati ili još bolje preko noći.
Pre nego što odlučite da pečete losos, pripremite povrće. Trebaće vam krompir, šargarepa, praziluk i beli luk, koje ćete očistiti i iseckati na krupnije komade, sve začiniti solju i biberom i izmešati. Dodajte masline. Stavite u posudu preko lososa, prekrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 30 minuta. Posle toga, skinite foliju, smanjite temperaturu na 180, ribu stavite preko povrća, i nastaviti sa pečenjem još desetak minuta, dok povrće ne omekša, a losos lepo zapeče.
Foto: Shutterstock