Sigurno vam je baka pravila ovaj predivni kolač i dobro znate da je više nego meden, kako mu ime kaže. Evocirajte uspomene na detinjstvo i upustite se u avanturu pravljenja ove takozvane pite, sačuvajte je od zaborava, baka će biti ponosna na vas.
Iako se kore peku, nemojte da se obeshrabrite, jer ništa nije komplikovano, jedino vam je potrebno strpljenje, malo vremena i, naravno, ljubav.
Ovo je odlična ideja za praznične dane kada ćete imati više vremena, a vaša praznična trpeza će postati bogatija za jednu više slatku deliciju, koja je izdašna, ne previše slatka i odlično ide uz neko desertno vino.
Sastojci:
Kore:
- 100 g masti
- 100 g šećera
- 150 g meda
- 1 jaje
- 1 žumance
- kašičica sobe bikarbone
- 6 kašika mleka
- 550 g brašna
Fil:
- 7 dcl mleka
- 12 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika griza
- 200 g putera
Glazura od čokolade:
- 200 g čokolade
- 30 g margarina
- 2 kašike ulja
Priprema:
Izmešati jaje, mast, sodu bikarbonu, med, 2 kašike mleka, 150 g šećera i staviti na šporet oko pet minuta dok se sve lepo ne otopi. Zatim skinuti sa vatre, sipati u brašno i umesiti testo. Testo podeliti na tri dela, svaki razvući veličine tepsije i peći tri kore.
Staviti mleko da se kuva sa 200 g šećera i vanilin šećerom. Kad počne da vri ukuvati griz, lagano dodajući kašiku po kašiku (voditi računa da se ne naprave grudvice). Ostaviti da se ohladi. Ohlađen fil sjediniti sa margarinom i dodati rendanu koru od jednog limuna. Ravnomerno filovati. Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade.
Medenu pitu praviti bar dan ranije pre služenja, kako bi kore omekšale. Tako da se ne zabrinete što su kore tvrde.
Foto: Shutterstock