Recept dana: Musaka sa patlidžanom

Jedinstven ukus patlidžana mnogi obožavaju i redovno je na meniju mediteranske kuhinje. Može da bude pržen, pečen, kuvan, kao samostalno jelo ili u kombinaciji sa drugim namirnicama poput mesa. Ne bez razloga, nazivaju ga hranom za mozak, budući da je bogat različitim mineralnim solima, dijetetskim vlaknima i fitonutrientima koji imaju antioksidativno dejstvo – i niske je kalorijske vrednosti.

Jedina mana mu je pomalo gorak ukus, koji ima zahvaljujući eteričnim uljima koje sadrži, zbog koga je kod nekih nerado na trpezi. Međutim, i za to ima rešenja. Kako bi ublažili gorčinu, isečene komade treba posoliti i ostaviti da odstoje bar pola sata, što će ublažiti gorak ukus. Ukoliko ga kuvate u komadu, potrebno je da ga probušite viljuškom na nekoliko mesta, a ako ga pečete u rerni, neka to bude na 180C, dvadesetak minuta.

Ova musaka će se svima dopasti jer je u kombinaciji sa pečenim crvenim paprikama koje imaju slatkast ukus.

SASTOJCI:

  • 1 veliki plavi patlidžan
  • 6 crvenih pečenih paprika
  • 250 g mlevenog mesa
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1dl suvog belog vina
  • 3-4 kašike paradajz soka
  • začini: so, biber, timijan
  • 2 jaja, 2 kašike bršana, 2 čaše mleka i pavlaka 
  • kačkavalj

PRIPREMA:

Skuvajte patlidžan, kada se prohladi oljuštite ga i isecite na tanje kriške, stavite u činiju i posolite.

Na malo ulja, izdinstajte luk, dodajte mleveno meso, so, biber i timijan. Nalijte vinom i pustite da se ukrčka dok tečnost ispari.

Dno tepsije podmažite uljem, pa poređajte red patlidžana, prelijte paradajz sokom, rasporedite mleveno meso, potom ređajte pečene paprike, sloj mesa i prekrijte još jednim slojem patlidžana. Odozgo stavite komade kačkavalja. Smesom od 2 jaja prelijte musaku i pecite oko pola sata na 200 C.

Fotografija: Shutterstock