Recept dana: Namaz od humusa sa orasima i limunom

Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa? Uvek dobra ideja za početak dana, međuobrok, večeru ili kao prilog.

Arapska delicija je i kod nas postala vrlo popularna. Prednost da sami napravite namaz od humusa je u tome što možete dozirati začine prema vašem ukusu, nešto dodati ili oduzeti.

Sastojci:

  • 400 g leblebija (1 konzerva)
  • 100 g oraha
  • 3 kašike tahinija od susama
  • 3 čena belog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • so, biber (po ukusu)
  • nekoliko zrna korijandera i kumina
  • kurkuma (po ukusu)
  • malčice aleve paprike

Priprema:

Orahe ispecite u suvom tiganju, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i prijatnu aromu, pa ih ohladite. U istom tiganju propržite zrna kumina i korijandera, pa ih usitnite, sameljite da dobijete prah.

Oceđene leblebije, maslinovo ulje, sok od limuna, sitno iseckan beli luk, so i izmrvljene začine ispasirajte u blenderu. Orahe protljajte dlanovima, kako bi se kožice od oraha uklonile. Dodajte ih humusu i ponovo ispasirajte. Ukoliko je namaz previše gust, dodajte malo vode.

Foto: Shutterstock