Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi? Istinski sladokusci biće oduševljeni novim zavodljivim ukusom kestena, najboljeg vesnika jeseni.
1. SLOJ
- 500 g mlevenog keksa
- 300 g šećera
- 250 g putera (ili margarina)
- 5 kašika kakaoa
2. SLOJ
- 500 g kesten pirea (dva pakovanja)
- 120 g šećera u prahu
- 125 g putera
- 5 g želatina
- 1 kašika ruma
Glazura:
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
U manju šerpu sipajte 1 dl vode i šećer, pa kuvajte dok se šećer ne rastvori. U drugoj većoj posudi pomešajte mleveni keks i kakao, pa prelijte šećernim rastvorom i sve ravnomerno izmešajte. Posebno izmiksajte puter i dodajte ga u smesu. U odgovrarajuću posudu (manji pleh ili tacnu) utapkajte dobijenu smesu, formirajući koru.
Potom, umutite puter sa šećerom u prahu, dodajte kesten pire i rum. Sve izmiksajte. Želatin prelijte sa dve kašike vode i ostavite da nabubri, pa ga stavite na tihu vatru da proključa. Posle toga, lagano sipajte želatin u smesu sa kestenom, muteći mikserom najmanjom brzinom.
Gotov fil rasporedite preko prvog sloja i lepo poravnajte.
Na kraju, napravite glazuru od čokolade i prelijte bajaderu. Ostavite u frižideru da se stegne. Isecite na štanglice željene veličine.
Foto: Shutterstock