Recept dana: Pancerote na srpski način

Ne morate biti domaćica koja od testa pravi čuda da biste napravili čuvene italijanske pancerote. Za ovaj recept ne koristi se kvasac, mnogima noćna mora koja ih onespokojava u želji da naprave neki specijalitet od testa.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja jogurta
  • prašak za pecivo
  • 1 kasičiča soli i pola kašiče šećera

Za fil:

  • 200 g šunke
  • 100 g sira
  • malo paradajz sosa
  • origano (po ukusu)

Priprema:

U brašno dodajte prašak za pecivo, so i šećer, pa jogurt i umesite testo tako da bude rastresito i glatko. Ostavite ga pola sata da odstoji. Za to vreme, iseckajte šunku i izrendajte sir.

Oklagijom izravnjajte svaku lopticu, na jednu polovinu sipajte mešavinu šunke i sira, preklopite i krajeve utisnite viljuškom.

Ukoliko želite da ih ispržite na ulju: U većem tiganju, zagrejte dobro ulje i pržite pancetote dok ne porumene. Stavite ih na ubrus, kada ih izvadite iz tiganja, da se malo procede od ulja. Služite ih dok su tople. Ukoliko želite da ih ispečete: ostavite loptice da odstoje 30 minuta pre nego što ih izravnjate i filujete, zagrejte rernu na 200 C, premažite pancerote odozgo jednim umućenim jajetom i pecite ih oko 20 minuta tj. dok ne porumene.

Foto: Shutterstock