Ne budite oprezni, ćudljivi i plašljivi, kakva je pastrmka, već se slobodno prepustite spremanju ove kraljice među ribama.
Vrlo jednostavan recept, baš kakvi su i Englezi, bez previše komplikovanja i suvišnih sastojaka, kako bi se sačuvao prepoznatljiv ukus ribe.
Sastojci:
- 4 pastrmke
- 100 g putera
- 50 g prezle
- sok od 1 limuna
- so, biber
- peršun, valašac
- kašika začina od povrća
Priprema:
Pastrmke očistite, operite i osušite papirnim ubrusom, pa malo posolite. U limunovom soku razmutite povrtni začin, pa tom mešavinom dobro natrljajte ribu iznutra i spolja.
Složite ih u vatrostalnu činiju, podmazanu puterom, dodaje 50 ml vode i pospite naseckanim vlašcem. Pecite pokriveno aluminijskom folijom u pećnici zagrejanoj na temperaturi oko 180-200°C, dvadeset pet minuta.
U međuvremenu, na preostalom puteru kratko ispržite prezle, pa ih pospite preko već skoro pečene ribe. A možete dodati i umućenu kiselu pavlaku, pa sve još kratko zapeći u rerni. Time ćete dodatno obogatiti ovo ionako ukusan i zanimljiv obrok.
Vratite u rernu i kratko zapecite. Ribu ukasite peršunovim lišćem i limunom i poslužite uz kuvani krompir ili neko drugo povrće.
Foto: Shutterstock