Sezona paprika je u punom jeku i treba je iskoristiti. Mogućnosti su takoreći bezbrojne, naročito ako se pune. Nadevi mogu biti najrazličitiji, u zavisnosti od ukusa. Bilo da ih pripremate kao predjelo ili glavni obrok. Zelene, žute ili crvene, slatkaste ili ljute, duguljaste, okrugle. Klasični recept za punjene paprike sadrži mleveno meso u kombinaciji sa malo pirinča, dok za jela bez mesa baza je uglavnom pirinač ili rendani krompir pomešan sa šargarepom, pečurkama, orasima…
Mi vam predstavljamo jednostavan recept koji se finalizuje za tili čas.
Sastojci:
- 5 crvenih paprika (mesnatih)
- 150 g feta sira
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika peršuna, sitno seckanog
- so i biber prema ukusu
- 100 g maslina (na kolutiće iseckane)
- peršunovo lišće
- ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Paprike operite i po sredini isecite, tako da peteljka ostane netaknuta, i izvadite semenke. Poređajte ih u podmazan pleh ili u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu da se peku dok ne omekšaju. Za to vreme napravite smesu za nadev. Sir izmešajte sa jajetom i pavlakom, dodajte sitno seckane masline i peršunovo lišće, so i biber. Kada su paprike omekšale, izvadite ih iz rerne i ostavite da se prohlade. Svaku polovinu filujte nadevom, pa ih vratite još desetak minuta u rernu da se lepo zapeku.
Fotografija: Shutterstock