Osnovu tradicionalnog čokoladnog musa čine čokolada, jaja, šećer i maslac. Mnogi stavljaju i pavlaku, voće i mnoge druge sastojke, sve zavisi od toga šta volite i šta vam prija. Dajemo vam osnovni recept čokoladnog musa, koji ćete s lakoćom apsolvirati. A već naredni put, sigurno ćete ga oplemeniti nekim novim, možda egzotičnim sastojkom i biti kreator nove slatke delicije.
Sastojci:
- 250 g crne čokolade
- 30 g maslaca
- 200 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 2 jaja
- dekoracija (listići badema, čokoladne mrvice, kupine, maline…)
Priprema:
Stavite mleko u manji lonac da provri. Izrendajte čokoladu i stavite u činiju. Prelijte je vrelim mlekom, sve vreme mešajući, dok ne postane glatka i sjajna. U još vruću smesu dodajte dva dobro umućena žumanceta i 30 g maslaca, pa sve umutite mikserom. Polako dodajte umućenu slatku pavlaku, pa blago promešajte. Mus treba da bude u polutečnom stanju i mlak pre nego što se razlije u posude. Ostavite ga u frižideru da se dobro ohladi. Pre služenja dekorišite namirnicama koje imate u kući (kokosovo brašno, mleveni orasi, lešnici, kandirano ili sveže voće…)
Fotografija: Shutterstock