Sama rač crumble govori da je reč o kolaču koji se mrvi, drobi, raspada. Ovaj takozvani mrvičasti kolač izuzetno je mekane, prhke teksture, te se već pri prvom zalogaju topi u ustima. Kombinaciju voća možete sami odabrati.
Sastojci:
Za testo:
- 5 jaja
- 150 g margarina
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
- 250 g brašna
- prašak za pecivo
- 700 g šljiva i bresaka (ukupno)
- 2 kašike šećera
- cimet po ukusu
Za biskvitne mrvice:
- 100 g margarina
- 75 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
Priprema:
Omekšali margarin izmutite penasto sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jedno po jedno jaje pa sve dobro izmiksajte. Dodajte sok od pola limuna i još jednom izmutite. Na kraju, sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, i sve dobro izmešajte mikserom.
Očišćene breskve i šljive presecite na polovine (ili četvrtine) i poređajte preko testa, pa ravnomerno pospite 2 kašike šećera i cimet.
Stavite sve sastojke za biskvitne mrvice u posudu i rukom ih sjedinite dok se sastojci ne pretvore u mrvice. Rasporedite mrvice preko voća, i stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče 40-45 minuta, dok ne porumeni.
Fotografija: Shutterstock