Recept dana: Probajte pide (tursku picu)

Tradicionalno tursko jelo koje podseća na picu sve je popularnije i kod nas i već je dobilo varijacije u odnos na originalni recept. Izvorni sadržaj kojim se puni testo podrazumeva mleveno meso ili sir, ali je jednako ukusno i samo sa povrćem ili u kombinaciji sastojaka koji vam se zadese u frižideru poput slaninice, šunke, suvog mesa… Upravo zato i podseća na picu. Odlična večera uz kiselo mleko.

Sastojci:

600 g brašna (mekog, glatkog)

kvasac

kašičica šećera

kašičica soli

1 jaje

150 ml ulja

2 dl mlake vode

2 dl mleka

Priprema:

U dublju posudu sipajte brašno i u sredinu stavite kvasac, šećer i so. Dodajte toplo mleko, vodu, jaje i ulje i zamesite mekše testo. Posudu prekrijte krpom i ostavite pola sata da testo odmori. Potom ga premesite i ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Kada ste dobili lepu, glatku, homogenu masu, vratite je u posudu da odstoji još sat vremena. U međuvremenu, napravite fil kojim ćete puniti pide.

Testo formirajte u oblik čamca, punite ga nadevom koji volite, savijajući ivice ka unutra, a krajeve testa pritisnete u špic.

Nadev 1.

300 g mlevenog junećeg mesa

glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

so, biber

paradajz sos

150 g mocarele ili nekog kačkavalja

Nadev 2.

200 g svežeg spanaća

250 g sitnog kravljeg sira

3 kašike pavlake

2 jaja

so, biber

2 čena belog luka

150 g mocarele

 

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Shutterstock