Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima – slatko posno uživanje

Ovo jelo je karakteristično za Vojvodinu, gde je testenina (u brojnim slanim i slatkim varijacijama) tradicionalna delicija, vrlo često na trpezi. Nekada je postojao dan u nedelji kada se služilo čuveno nasuvo (sa sirom, kupusom, krompirom, u slanoj varijanti, i sa makom ili orasima, u slatkoj). To je bio petak. A zašto baš peti dan u nedelji? Zato što dan uoči vikenda treba jesti nešto laganiju hranu (bez mesa), koje će se već tokom subote i nedelje naći na meniju, opet pripremnljeno na više različitih načina (kuvano, pečeno…)

Sastojci:

  • 500 g širokih rezanaca (taljatele)
  • 250 g maka ili oraha
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 3 dcl mleka
  • cimet (ako volite) 
  • 50 g putera

Priprema:

U blago posoljenu kipuću vodu stavite rezance i kuvajte ih 15-ak minuta. Procedite, pa stavite u šerpu sa puterom. Dodajte mak koji ste prethodno pomešali sa mlekom, šećerom, vanilinom, cimetom i ravnomerno izmešajte sa testeninom.

Ukoliko volite i mak i orahe, onda najbolje napravite dve smese (125 g maka plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka) i (125 g oraha plus 7,5 kašika šećera, 150 ml mleka), na 250 g testenine.

Foto: Shutterstock

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.