Kremasta tekstura, predivan ukus i jednostavna priprema, dovoljni su razlozi da ovo jelo uvrstite u jelovnik. Veoma hranljiv obrok koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pirinač kuvajte sa začinskim biljem ili u bujonu od povrća kako bi upio sve arome.
Sastojci:
- 300 g šampinjona (sitno seckanih)
- 100 g baby spanaća
- 300 g (jedna i po šolja) integralnog pirinča
- 1,5 l bujona od povrća (3 kocke)
- glavica crnog luka
- 50 g parmezana
- po 1 kašičica vlašca, bosiljka, žalfije (sve sitno seckano)
- peršunovo lišće (sitno seckano)
Priprema:
Napravite bujon tako što ćete u 1,5 litre ključale vode staviti kocke sa povrćem (na pola litre vode 1 kocka) da se rastope i ostaviti sa strane.
U dubokom tiganju, na malo maslinovog ulja izdinstajte sitno seckanu glavicu crnog luka i sitno seckane šampinjone, krčkajte dok tečnost ne ispari. Potom, dodajte začine i pirinač (koji ste prethodno temeljno oprali) i dolivajte pomalo bujona, kako ga pirinač bude upijao, odnosno dok se pirinač potpuno ne skuva, povremeno mešajući. Pred kraj, dodajte baby spanać i još dva minuta kuvajte. Poslužite sa rendanim parmezanom.
Foto: Shutterstock