Recept dana: Savršeni ćevapi na naš način

Nezamislivo je bilo kakvo slavlje bez roštilja u kome su ćevapčići nezaobilazni. Omiljeni su na celom balkanskom području i svaka zemlja, kraj, grad imaju svoju recepturu po kojoj su poznati. I svako ljubomorno čuva sastojke koji se kriju u ćevapu, kao i način pripreme. Nekima je tajna u izboru mesa, nekima u dodacima koji se sjedinjuju sa mesom, a nekima gde, kako i koliko dugo se peku.

Mi vam predstavljamo recept koji se sastoji od svinjskog i junećeg mesa sa začinima, a koje možete ispeći kod kuće. Možete ih peći na kućnom roštilju ili na tiganju, a naš predlog je da ih ispečete u rerni. Probajte, uverićete se da nisu ništa manje ukusni od onih koje rado konzumirate.

Sastojci: 

  • 750 g mlevenog junećeg mesa 
  • 400 g mlevenog svinjskog mesa 
  • glavica i četiri čena belog luka 
  • dve kašičice sode bikarbone 
  • kašika mlevene paprike 
  • 1 jaje 
  • 150 ml kisele vode 
  • maslinovo ulje 
  • glavica crnog luka 
  • veza peršuna
  • 6 tortilja

Priprema:

U veću posudu stavite juneće i svinjsko meso, zatim oljuštite i iseckajte četiri čena belog luka. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmešajte smesu, a zatim sipajte kiselu vodu, da se sve sjedini.

Meso podelite na desetak delova, a zatim svaki deo oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i ostavite da odstoje u frižideru.

Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj temperaturi, ne duže od 15 minuta. Poslužite sa tortiljama i prilozima koje volite.

Foto: Shutterstock

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.