Recept dana: Sočne njoke u kremastom sosu

Ukoliko nemate ideju za kuvanje ili vam nije do pripremanja hrane, evo ideje. Za samo 15 minuta, jelo će biti na stolu, a vi ćete sa svojim najmilijima uživati u njemu i imati vremena za neke druge željene aktivnosti. Naravno, njoke ćete kupiti gotove. Ma koliko da nisu kao što ih vaša mama ili baka prave, vrlo su prihatljivo rešenje, a i ukus im je sasvim dobar, skoro kao domaće.

Jednostavan obrok sa jednostavnim sastojcima. Možete ga upotpuniti nekim zelenim povrćem, poput brokolija ili bebi spanaća, čime ćete dobiti više hraljivih sastojaka i lepši, zelenkastiji izgled.

Sastojci:

  • 1 kockica maslaca
  • 3 čena belog luka (usitnjena)
  • 120 ml (pola čaše) belog vina
  • pola kašičice senfa
  • 500 g njoka
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g parmezana
  • so, biber
  • peršunovo lišće, sitno seckano
  • kašičica mešanih začina po želji

Po želji dodati:

  • brokoli (nekoliko cvetova) ili bebi spanać (po želji), kratko obaren

Priprema:

Kockicu maslaca staviti da se otopi u dublji tiganj. Nakon što se razlije, dodajte mleveni beli luk i malo ga propržite. Nakon toga, dodajte belo vino, senf i italijanske začine po želji. Dobro promešati, pa dodati njoke. Smanjite temperaturu kuvanja i ostaviti namirnice da se termički obrade jedno pet minuta. Nakon toga, dodajte narezani parmezan. Ostaviti parmezan da se sjedini sa smesom, kako bi sos dobio kremastu strukturu – ne puno, par minuta. Njoke služiti dok su tople.

Foto: Shutterstock