Recept dana: Sočni falafel sa cveklom

Tradicionalno jelo koje nam dolazi sa Bliskog istoka – falafel – osvojio je i naše podneblje i više nije nepoznanica. Gotovo svi ga obožavaju bez obzira kakvu hranu preferiraju, nekome je dodatak obroku, a nekome glavno jelo. Na jelovniku vegetarijanaca i vegana prosto je nezamenljiv. U svom sastavu nema mesa, glavni sastojak su leblebije koje su vrlo hranljive. Falafel se smatra brzom, ali zdravom hranom i služi se uz humus.

Jedinstveni ukus ovih ćuftica upotpunjen cveklom nešto je posebno. Cvekla je izvanredan antioksidans, prepuna je vitamina, minerala i vlakana, te je to još jedan razlog da je i na ovaj način konzumirate.

Sastojci:

  • 1 i po šolja kuvanih leblebija
  • 1 i po šolja rendane cvekle
  • veza peršunovog lišća (sitno seckanog)
  • 2 kašičice mlevenog kumina (slično kimu)
  • 4 čena belog luka (usitnjenog)
  • 1 kašika tahini paste
  • malo limunovog soka
  • kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike ovsenog brašna (po želji)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U tepsiji obloženoj papirom za pečenje, stavite prethodno skuvane leblebije i pecite desetak minuta, pa ostavite sa strane. U blender stavite cveklu, peršunovo lišće, beli luk, kumin, so, tahini pastu i pečene leblebije i sve izmiksajte dok ne dobijete kompaktnu smesu koja treba da bude lepljive teksture, kako bi se lepo fromirale loptice. Ukoliko je masa previše vlažna, dodajte ovseno brašno. Rukama oblikujte falafel željene veličine, stavite u tepsiju, premažite maslinovim uljem i pecite oko pola sata, dok ne postane hrskav.

Poslužite sa humusom, limunom i svežom salatom.

Foto: Shutterstock