Sezona je nara i pravo vreme da ga uvrstite u jelovnik. Meso u komadu, pečeno u rerni, odlična je ideja za dane vikenda, a kad mu dodate još koji krompir, nema ništa lepše. A kako bi sve dodatno začinili i jelu dali neobičnu, osvežavajuću notu, sos od ovog južnog voća je naš izbor.
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog karea u komadu
- 1-2 kašike mešavine začina
- 2 čena belog luka
- ½ kašičice bibera
- 3 kašike ulja
- 100 ml soka od nara
- 50 g putera
- 2-3 kašike soka od limuna
- 20 g zrna očišćenog nara
Priprema:
Meso marinirajte mešavinom začina, belim lukom i biberom. Prelijte zagrejanim uljem, sipajte oko 100 ml tople vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta. Prelijte sokom od nara i nastavite da pečete meso dok ne omekša, po potrebi meso podlijte vodom. Pečeno meso izvadite i stavite na toplo mesto. Umak procedite i stavite u manju posudu. Dodajte puter, limunov sok i kuvajte desetak minuta. Umešajte zrna nara i njime prelijte isečene tople kotlete. Poslužite uz salatu po želji.
Foto: Shutterstock