Sorbet, smrznuti ili hladni desert, izvorno se pravi od svežeg voća ili voćnog soka i nekog alkoholnog pića. Vremenom je postao neizostavan za sve one koji znaju da uživaju u hrani, te im je obavezan pre glavnog jela kako bi im pročistio nepca za ukuse koji slede.
Najzdraviji i najjednostavniji recept za ovaj desert koji ima niz varijacija na temu je onaj za koji su vam potrebna tek tri sastojka – sveže voće koje odaberete, par kašika vode i malo limunovog soka.
Sastojci:
- 2 banane
- kriška iseckane dinje
- kriška očišćene lubenice, isečene na komadiće
- 2 očišćene i na komadiće isečene breskve
- 5 kašika vode
- sveže ceđeni sok od limuna (po ukusu)
Priprema:
Voće očistite i iseckajte na jednake komadiće, pomešajte u velikoj posudi i stavite u zamrzivač na dva sata. Zaleđeno voće stavite u blender, dodajte vodu i limunov sok i pažljivo izblendajte do željene teksture, vodeći računa da se ne pretvori u kašu. Servirajte odmah, u visokim čašama.
U desert možete dodati neke omiljene začine poput lavande, žalfije i cimeta, a ukoliko vam nije dovoljno slatko stavite kašiku meda. Za alkoholnu varijantu, sipajte malo votke.
Fotografija: Shutterstock