Ukoliko do sada niste znali da u kolač ide i biber, evo prilike da se u to uverite. Naravno, reč je o citrusnoj vrsti bibera koji daje svežinu. I ne samo to, ova šuškava poslastica pravi se i od pirinčanog ulja. Sve u svemu, vrlo zanimljivi sastojci, a rezultat izvanredan.
SASTOJCI:
- 170 g šećera
- 140 g brašna
- 50 ml ulja od pirinča
- 40 g pistaća
- 30 g šećera
- so
- malo kvasca (može u prahu)
- 4 jaja
- crveni grejpfrut
- pola kašičice ili po ukusu timut bibera (poznat kao grejpfrut biber)
PRIPREMA:
Umutite mikserom žumanca sa 70 g šećera i malo soli. Sipajte ulje i nešto kasnije 80 ml soka od grejpa. Potom, dodajte pola kašičice mlevenog timut bibera i pola kašičice izrendane kore od grejpa i na kraju brašno i kvasac.
Umutite belanca sa žutim šećerom, pa ih lagano dodajte žumancima. Prespite smesu u kalup za kuglof i pecite 50 minuta u rerni na 160 stepeni Celzijusovih.
Izvadite kolač iz rerne, ali ne i iz kalupa. Ostavite ga da se hladi. Pre vađenja iz kalupa prođite nožem uz ivicu kako biste ga odvojili.
Premažite ivicu sirupom napravljenim od soka 1 grejpa i 100 g šećera koji je ključao 5 minuta. Potom na ivicu preko sirupa stavite iseckane pistaće. Oljuštite 3 do 4 kriške crvenog grejpa, izvadite meki deo i rasporedite ga po kolaču.
Foto: Shutterstock