Recept dana: Teletina u umaku od paradajza

Sočno meso dobiće poseban ukus uz obilje začina, kiselkastu aromu vina i paradajza. Možete uzeti veću količinu mesa i napraviti ručak za dva dana.

SASTOJCI:

  • 800 g telećeg ili junećeg mesa
  • 2 glavice crnog luka (sitno iseckanog)
  • 3 čena pasiranog belog luka
  • 200 g paradajz pirea
  • 150 ml crvenog ili belog vina
  • litar i po goveđe supe (kocka) ili vode
  • so, biber, začinsko bilje, crvena dimljena ili sveža paprika
  • grančica ruzmarina i majčina dušica
  • sitno iseckan peršun, ulje

PRIPREMA:

Meso oprati, iseći na komade, očistiti od viška masnoće, posuti suvim začinom, crvenom dimljenom paprikom i biberom. Sve izmešati i ostaviti u frižider da odstoji bar dva sata (najbolje preko noći). U šerpu sipati malo ulja, zagrejati ga i propržiti meso sa obe strane, samo da porumeni. Meso odložiti u činiju i poklopiti. U isto ulje dodati iseckan crni i beli luk i pržiti dok ne omekša, pa naliti  vino. Potom, dodati paradajz pire i kuvati zajedno dok polovina tečnosti ne uvri, dodati meso, naliti supom ili vodom, samo da tečnost prekrije meso, dodati sveže začinsko bilje i kuvati dok meso ne omekša i sos se ne zgusne.

Fotografija: Shutterstock