Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

Sastojci:

Za dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1/2 kašike senfa
  • 1/4 kašičica šećera
  • 1 čen belog luka
  • malo morske soli
  • sveže mleveni biber

Za salatu:

  • 400 g nasečenog prokelja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kruška isečena na tanje kriške
  • 1 šaka sušenih brusnica
  • morska so
  • sveže mleveni crni biber

Priprema:

Za pripremu dresinga u manju teglu stavite sve navedene sastojke, dobro zatvorite i snažno protresite. Suve brusnice stavite u manju činiju, prelijte vrelom vodom i natopite pet minuta. Ocedite i ostavite sa strane. Krušku očistite od semenki i isecite na tanke kriške.

U veći tiganj, zagrejan na srednje jakoj vatri, ulijte ekstra devičansko maslinovo ulje, dodajte nasečeni prokelj i uz mešanje pržite oko pet minuta, da malo omekša. Sklonite sa ringle i pospite solju i biberom. Dodajte krušku i brusnice, polijte pripremljenim dresingom po ukusu, pažljivo promešajte i još malo pobiberite.

Foto: Shutterstock