
Tradicionalna bugarska čorba, zdrava i ukusna, iako bez mesa, može biti samostalan obrok.
Svi oni koji su na veganskom ili hrono režimu treba da je uvrste u jelovnik. Sočivo obiluje brojnim mineralima, vitaminima i biljnim proteinima.
Sastojci:
- 1 1/2 šolje (od 250 ml) crvenog ili smeđeg sočiva
 - 3-4 srednje šargarepe, isečene na krupnije komade
 - 2 velika luka, sitno iseckana
 - 2 lovorova lista
 - 2-3 čena belog luka, sitno iseckanog
 - limunov sok
 - so i biber (po ukusu)
 - kašičica mlevene kurkume i kumina
 - peršunovo lišće, sitno seckano
 
Priprema:
Temeljno oprati sočivo i najbolje je ostaviti ga preko noći da nabubri. Na taj način postupak pripreme biće vam znatno olakšan.
U većoj šerpi na malo ulja izdinstati iseckani luk i šargarepu. Kada omekšaju, doliti dve čaše vode, pa staviti sočivo. Kada počne da vri, doliti još vode da sočivo lepo ogrezne, začiniti i kuvati oko pola sata. Ukoliko volite kremastijuu teksturu možete sočivo procediti (čuvajući tečnost u kojoj se sočivo kuvalo) i izblendati ga u blenderu, pa vratiti u tečnost. Poslužite toplo sa sitno seckanim peršunovim lišćem i limunom.
Foto: Shutterstock