Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom. Budući da se skoro svi sastojci nalaze u kori, nema kuvanja fila, bez problema ćete je napraviti, a ukus će vas oduševiti!
Sastojci:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g putera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike brašna
- kašičica cimeta (ako volite)
- so, na vrh noža
Za preliv:
- džem od kasija
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Penasto umutiti belanca sa malo soli i odložiti ih u frižider. Potom, umutiti žumanca sa šećerom tako da se šećer istopi, dodati umućeni puter, mlevene orahe pomešane sa brašnom i na kraju rastopljenu čokoladu za kuvanje. U kompaktnu umućenu smesu dodati belanca, tako što ćete ih ručno, kašikom lagano umešati.
Testo peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Čačkalicom proverite da li je testo pečeno, ali ne treba da vas brine ukoliko ostaje trag na njoj jer masa sadrži puter, te je to normalno.
Ispečenu tortu ostaviti malo da se prohladi, pa je bogato premazati džemom od kajsija. Kada se torta potpuno ohladi, napraviti glazuru od čokolade i preliti preko nje. Odložiti u frižider. Servirati uz umućenu slatku pavlaku.
Foto: Shutterstock