Recept dana: Tradicionalne knedle sa šljivama koje nas vraćaju u detinjstvo

Po tradicionalnoj recepturi pravi se od krompira oblikovanog u loptice koje su punjene šljivama i uvaljane u prženu prezlu sa šećerom. Njihova postojbina vezuje se za Austriju, odakle su brzo stigle u Mađarsku, gde se nazivaju gomboci, te knedle i Vojvođani tako nazivaju. Vremenom, recept za ovu poslasticu poprimio je različite varijacije. Testo se uglavnom i dalje pravi od krompira, mada može i od griza, a šljive često zamenjuju kajsije, višnje, čokoladni krem i slično. Međutim, knedle sa šljivama su ipak neprikosnovene.

Kako bi vam skratili vreme pripreme, dajemo vam recept sa instant pireom koji nimalo ne umanjuje ukus knedli.

Sastojci:

  • 120 gr pirea iz kesice
  • 4 dl hladne vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje
  • 200 gr brašna
  • prstohvat soli
  • šljive po potrebi (1 veća ili 2 manje)
  • šećer u kockama
  • prezla
  • cimet, prema ukusu

Priprema:

Sve sastojke staviti u činiju i rukom umesiti kako biste dobili masu srednje tvrdoće. Ukoliko je testo tvrdo, dodati još vode, a ako je previše mekano dodati još brašna. Kašikom vaditi testo, formirati loptice u koje ćete staviti šljivu i kockicu šećera. U dubljoj šerpi, u kipućoj vodi, u koju ste dodali dve kašike ulja, kuvati knedle. Kada isplivaju na površinu, gotove su. Rešetkastom kašikom ih vaditi i uvaljati u proprženu prezlu u koju ste dodali šećer i cimet (prema ukusu).

Fotografija: Shutterstock