Sicilijanska kasata

Italijanski klasik, kasata torta neizostavna je na trpezi tokom praznika. Recept potiče sa Sicilije, a baš kao i pica njen sadržaj može varirati u zavisnosti od ukusa. Ova torta je božanstveni miks mekanih kora i kremastog fila od sira i sušenog voće, komadića čokolade… Mi vam dajemo osnovni recept koji možete modifikovati po vašim željama, odnosno, fil obogatiti sastojcima koji će torti dati karakterističnu aromu – vanile, citrusa, orašastih plodova….  

Sastojci: Rikota krem – 600 g sira rikote, 300 g šećera, čokolada, mleveni keks. Testo –

500 g brašno, 200 g putera, 200 g šećera, 1 žumance, 2 jaja, ekstrakt vanile, korica limuna, prstohvat soli

Priprema: Dan ranije pomešajte rikotu sa šećerom i odložite u frižider, u hermetički zatvorenoj posudi. Testo: U činiju stavite brašno, šećer, limunovu koru (i malo kvasca ili praška za pecivo). Dodajte omekšani puter i prstohvat soli. U središte smese stavite jaja koja ste prethodno ulupali viljuškom, pa nastavite da testo mesite rukama. Sve sabijte u lopticu od testa, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na oko sat vremena. Okrugli kalup podmažite ili stavite papir za pečenje. Poravnajte dve trećine testa da pokrije kalup. Pokrijte ga do ivica. Na dno stavite polovinu izmrvljenog keksa (on će upiti eventualnu vlagu od rikote). Dodajte čokoladne komadiće u rikotu i sipajte je na podlogu. Ravnomerno poravnajte. Stavite drugu polovinu izmrvljenog keksa. Spustite ivice testa do nivoa fila i premažite umućenim belancetom. Preostalim testom pokrijte kolač. Viljuškom napravite rupice na površini i pecite na 180°C oko sat vremena, povremeno proveravajući da li kasata  poprima lepu zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi! Kada se kasata dobro ohladi, okrenite je i pospite šećerom u prahu.

Tekst: S. M. 

Fotografija: Pexels

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.