Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

Starinski kolač koje su pravile naše bake, suv a sočan, topi se u ustima, odlično ide uz šolju čaja, a možete ga poslužiti i kao desert uz kafu sa prijateljima.

Lako se pravi, jedini veći angažman je oljuštiti i izrendati jabuke, ali i to ide brzo, sve je stvar rutine. Kad ga jednom napravite, uvek ćete mu se vraćati, jer je izdašan i mnogo bolja opcija od bilo kog industrijskog slatkiša.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 čaše pšeničnog brašna
  • 2 čaše pšeničnog griza
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kg očišćenih jabuka
  • 1/2 čaše šećera + 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g maslaca

Priprema:

Brašno pomešajte sa grizom, šećerom i pecivom. Jabuke očistite pa tek onda izmerite da bude jedan kilogram, zatim ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Šećera dodajte po ukusu, jer mnogo zavisi od toga da li su jabuke slatke ili kisele. U fil još možete dodati mlevene orahe, lešnike, ili neki aromatični začin osim cimeta. Takođe, možete dodati suvo grožđe ili neko drugo suvo voće.

Pleh premažite maslacem, zatim sipajte trećinu suve smese i ravnomerno rasporedite po dnu pleha. Preko suve smese rasporedite polovinu fila od jabuka, zatim opet red suve smese, pa red jabuka. Na kraju ide suva smesa. Preko suve smese sada izrendajte maslac.

Možete napraviti kolač u više slojeva, ili samo fil u sredini, kako vam je lakše.

Kolač pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Kada gornja korica bude tvrda na dodir gotovo je. Izvadite, prekrijte krpom i ostavite da se kolač ohladi, pa isecite.

Tekst: S.M.

Foto: Pexels